Кирил Петков: Няма нови цени на тока за бита, ще компенсираме бизнеса

0
Мерките срещу вируса остават меки, защото интензивните легла не са запълнени
Мерките срещу вируса остават меки, защото интензивните легла не са запълнени Снимка: БГНЕС

Мерките срещу вируса остават меки, защото интензивните легла не са запълнени

Един от най-големите въпроси в момента е цената на електроенергията и цената на газа и съм доволен да съобщя, че новите мерки ще бъдат съвсем детайлно включени. Това заяви пред медиите в началото на редовното правителствено заседание министър-председателят Кирил Петков.

"Има няколко неща, които трябва да се кажат – сметките на битовите потребители са под мораториума. Те не са били вдигани и няма да бъдат вдигнати, докато мораториумът е в сила. По-високата цена, която някои от потребителите виждат, е на база новите цени от миналото лято, т.е. с други думи няма нови цени за битовите потребители. В момента работим много усърдно, така че когато отпадне мораториумът, да няма остър скок на цените. Искам да успокоя всички, че битовите цени за декември и януари са на база на цените от лятото'', уточни премиерът.

"По отношение на бизнеса искам да кажа, че той е компенсиран със 110 лева за ноември, със 130 лева за декември и сме сложили таван до 250 лева, в зависимост от пазарните цени, за януари. Помощта за декември ще влезе в сметките, които бизнесът ще види в началото на февруари. Тоест сметките, които получихте сега за декември, са високи до такова ниво, че част от тях ще бъдат компенсирани в следващата ви сметка, така че очаквайте намаляване на сметките за електроенергия за януари, които ще получите през февруари. Да се успокоят всички, че цените за ток ще бъдат намалени", подчерта Петков.

"За газа по същия начин – имаме помощи, които и за декември, и за януари ще се отразят в сметките за февруари'', отбеляза той.

COVID кризата

"Омикрон има високо ниво на разпространение, но с много ниски нива на запълване на интензивните легла. Много от областите сега трябваше да бъдат затворени на ниво обща заболяваемост. Добрата новина е, че мерките остават меки и са функция на този критичен фактор – заетост на интензивните легла'', посочи министър-председателят.

Накрая той обяви, че във вторник в България на посещение ще пристигне делегация от Северна Македония.

Имаме възможността да направим нещо много важно, трябва да видим как може в най-къси срокове да има влак София-Скопие .Ще направим един реален план с реални постижения, които трябва да постигнем за срок от шест месеца, завърши Кирил Петков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари