Какво знаем досега за ваксинацията срещу COVID-19 на деца под 12 години

0
Нежеланите реакции, установени в рамките на изпитването, са същите, които са наблюдавани и във възрастовата група от 16 до 25 години – болка и зачервяване на мястото на убождането, главоболие, мускулни болки и отпадналост
Нежеланите реакции, установени в рамките на изпитването, са същите, които са наблюдавани и във възрастовата група от 16 до 25 години – болка и зачервяване на мястото на убождането, главоболие, мускулни болки и отпадналост Снимка: БГНЕС / Архив

На 25 ноември Европейската лекарствена агенция одобри първата ваксина срещу COVD-19, която може да се прилага при деца на възраст под 12 години. Милиони деца в други части на света вече са получили поне по една доза от нея

В България т.нар. „педиатрични дози“ ще са достъпни вероятно в началото на 2022 г., но местните власти все още не обявяват достатъчно ясни послания по темата, пише Надежда Цекулова за Свободна Европа. 

Къде масовата имунизация на деца вече е започнала и какво знаем за нея досега? Опитахме да дадем отговори на тези въпроси в следващите редове.

Северна Америка

„Не харесвам инжекции, но това беше само едно леко боцване. Но аз и боцвания не харесвам.“

Седемгодишната Мая от канадския град Албърта е едно от лицата в репортаж, излъчен в местните новини. Историята разказва за началото на ваксинационната кампания срещу COVID-19 сред децата на възраст между 5 и 11 години.

„Сега ще можем да се забавляваме повече, защото сме по-добре защитен от COVID“, обяснява 10-годишният Александър защо е пожелал да бъде сред първите ваксинирани в Канада.

Стикери с картинки за всяко дете, кукли на популярни герои във ваксинационните центрове и дори специално обучени кучета за терапия са включени в процеса, за да намалят тревожността сред децата при поставянето на инжекцията.

Междувременно над 3 милиона и 600 хиляди деца в САЩ вече са получили поне една доза от педиатричния вариант на ваксината на Pfizer срещу COVID-19 от началото на местната кампания на 2 ноември.

Тъй като времевият период между двете дози е най-малко 21 дни, засега със завършен ваксинационен курс са малко под 135 хиляди от тях. Попадащите в тази възрастова група деца в Щатите са общо около 28 милиона.

Близък изток и Азия

Преди седмица със същата ваксина стартира и имунизацията на деца под 12 години в Израел. Един от първите ваксинирани беше 9-годишният Давид, син на премиера Нафтали Бенет.

В Китай има три различни двудозови ваксини, разрешени за деца над тригодишна възраст. Прилагат се от ранната есен, като източната провинция Джъдзян дори обяви, че до 20 декември планира да приключи ваксинирането на всички деца в групата от 3 до 11 години.

От ноември Хонгконг също започна да прилага една от китайските ваксини за по-малките деца, а Индонезия и Малайзия – тази на Pfizer.

Европа

Междувременно Европейската лекарствена агенция (ЕМА) одобри ваксината на Pfizer за децата между 5 до 11 години месец след колегите си от аналогичния орган в САЩ (FDA). Първите доставки с педиатрични ваксини Европейската комисия очаква в средата на декември.

През януари 2022 г. се очаква и произнасянето на ЕМА по отношение на детския вариант на ваксината срещу COVID-19 и на Moderna.

Испания вече обяви, че ще опита да започне процеса по поставяне на имунизациите веднага. Чехия, Франция и Германия също вече декларираха намерения за масова ваксинация сред децата и посочат първите седмици на 2022 г. като най-вероятни за начало на кампаниите си.

Други обаче дори не дочакаха произнасянето на европейския орган. Още в средата на ноември в столицата на Австрия беше създадена организация за ваксиниране на по-малките с препарата на Pfizer, който се прилагаше „оф лейбъл“. Този термин означава, че ваксината е официално одобрена за прилагане, с доказана безопасност и ефективност, но при друга група лица или при по-различни условия.

Местните власти във Виена обосноваха решението си с позитивните данни от напредващата имунизационна кампания в Америка, официалната информация от производителя, както и с високия интерес от страна на родителите на деца в тази възрастова група.

България

В България все още не е официално обявено какво е отношението на компетентните институции към ваксинирането на децата под 12 години. Стана ясно обаче, че то няма да е задължително, което е логичен извод при състоянието на ваксинационния процес у нас.

Преди доставянето на ваксините властите трябва да се произнесат дали смятат ваксинирането на децата над 5 години за препоръчително, има ли групи деца, при които то би било особено важно, а и как ще бъде организирано тяхното имунизиране.

Мнението на европейския регулатор по въпроса е, че предимствата от поставянето на ваксина срещу COVID-19 и при по-малките деца надвишават рисковете, особено при тези, чието здравословно състояние предполага по-висок риск от тежко протичане на коронавирусна инфекция.

Информацията до момента

Одобрената за употреба ваксина в Европейския съюз при деца на възраст от 5 до 11 години 19 е същата като препарата за възрастни на Pfizer. Разликата е в дозата – установено е, че тъй като децата изграждат по-бързо и лесно имунитет, 1/3 от дозата за възрастни е достатъчна, за да се постигне същият имунен отговор.

Това означава, че всяка доза ще се състои от 10 микрограма, вместо 30, колкото е за тийнейджъри и възрастни. Основният ваксинационен план и при по-малките се състои от две дози, поставени в отстояние от 21 дни.

Проучването на производителя обхваща над 2000 деца, при които не са установени данни да са се срещали с инфекцията. От 1305 ваксинирани, 3 са развили COVID-19 в последствие. За сравнение – в групата, получила плацебо, от 663 деца са се разболели 16.

Нежеланите реакции, установени в рамките на изпитването, са същите, които са наблюдавани и във възрастовата група от 16 до 25 години – болка и зачервяване на мястото на убождането, главоболие, мускулни болки и отпадналост. Те обичайно отшумяват до 48 часа.

Нови данни – догодина

Според Рейчъл Пиърсън, професор по педиатрия в Центъра по здравни науки към университета в Сан Антонио, Тексас, първите обобщени резултати от масовата ваксинация на деца в САЩ ще са ясни през февруари догодина.

„Хронологията е следната: децата, които се ваксинират в началото на ноември, ще получат втората си доза след три седмици. След това има един период от още шест седмици, в който би могъл да се прояви някакъв страничен ефект“, разяснява проф. Пиърсън пред Вашингтон поуст.

Тя цитира данни на Американските центрове за контрол на заболяванията, според които в първата седмица на кампанията в САЩ – до 10 ноември, първа доза са получили над 900 000 деца в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари