Каква е рецептата за щастлив брак?

0
На този въпрос отговориха американски изследователи
На този въпрос отговориха американски изследователи Снимка: Gulliver/Getty Images

В Университета на Мичиган и Университета Рутгерс, САЩ, са изследвани 400 двойки, които живеят заедно от 39 години.

Експериментът предполагал, че за известно време двойките ще си водят бележки един за друг и за себе си: какво ги дразни и какво изглежда като хубавото на това, да живеят заедно, пише радио Sputnik, цитирано от Агенция "Фокус".

Първо се оказа, че мъжете ценят психологическата хармония повече от жените. В началния етап това е психологическа съвместимост, която с течение на времето се развива в душевен комфорт.

Второ - проучването потвърди нещо, което всички и така знаят: „щастлива жена е щастливо семейство“. Това е, когато в къщата има уютна атмосфера, когато и съпругът, и децата усещат женска топлина върху себе си. Успешният брак е този, в който една жена е по-щастлива от мъжа. Така решиха американските изследователи.

Но експериментът показа също, че с възрастта жените по-открито споделят за себе си с мъжете, а съпрузите, напротив, стават по-потайни.

И най-неприятното - настроението на съпругата се влошава, ако съпругът е болен и тя трябва да се грижи за него. И настроението на съпруга не се влошава, когато жена му е болна - децата се грижат за нея, а той живее така, както е живял.

За да проверят сами дали всичко това е вярно, хората трябва да се оженят. Не да живеят заедно, а именно да се оженят. Същите американски психолози обръщат внимание на момичетата: съжителството намалява наполовина вероятността да станете истинска булка. Причината се крие в разликата във възприемането на факта на простото съжителство. Жените вярват, че това е стъпка към брака, а повечето мъже смятат, че това вече е брак и семейство.

И още: според многобройни наблюдения, съвременните мъже са готови да се оженят около 22 месеца след началото на романа. Ако на 23-ия месец нищо не се случи, шансовете на жените се стопяват бързо.

От друга страна, една жена може и да не изживява дълъг романс с мъж: той ще й направи предложение бързо. Според науката това се случва, когато човек психологически е узрял, за да създаде семейство. В този случай той често предлага брак не на онази, която е обичал през целия си живот, а скорошна позната.

Оттук и всички истории за „бяхме заедно, а той се ожени за моята приятелка“. Да, точно в момента, когато той се е решил, до него не сте били вие, а вашата приятелка (ако вярвате на американското проучване). Неговата задача сега е да направи една жена по-щастлива от себе си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари