Как ще бъдат ощетени работниците от премахването на добавката за стаж

0
Чрез махането на добавката за прослужено време работодателските организации искат да замразят минималната заплата, заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа"
Чрез махането на добавката за прослужено време работодателските организации искат да замразят минималната заплата, заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа"

Дискусия за това как въпросът за т. нар. клас "Прослужено време" се третира в Европа.

В предаването "Преди всички" по БНР Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" посочи, че в много страни той съществува:

"Добре е да се поговори темата, за да се види как стоят нещата и в други европейски държави, как се начислява такава добавка за стаж и в Щатите и в Канада, и в някои международни организации Тъй като когато някой твърди че оди добросъвествен разговор е добре да го прави въз основа на факти, не на внушения.

10 европейски държави разгледахме. В 2 от тях добавката е премахната под натиска на външни институции. Това са Гърция и Румъния. В други държави като Белгия, Австрия, Дания, Словения, Италия тази добавка се прилага и има държави като Чехия, където стажът се отразява чрез стария клас, тъй като в България в момента няма такъв. Т. е. практиката е изключително богата, но със сигурност добавката зависи от броя на годините., които човек е работил. Това е нещото, което се опитват да премахнат национално представените работодателски организации".

Според нея целта на исканията за премахването на добавката у нас е спирането на нарастването на минималната заплата:

"Темата всъщност въобще не им е процент прослужено време, тъй като по този начин те просто се опитват да замразят минималната работна заплата. Твърденията им, че процент прослужено време е 12% от разходите а труд, са несъстоятелни. Такива данни няма. Напротив, ако погледнем отчетите в Търговския регистър на някои от дружествата, които са публикували отчетите си за разходи и заплати, можем да намерим дял от 1,5, 2,5% от разходите за заплати".

Ваня Григорова каза и как точно ще бъдат ощетени хората:

"Ощетяването ще бъде в промяната и цялостната философия за тази добавка, тъй като вариантите за такава добавка са основно два. Единият е въз основа на прослужените години, вторият е въз основа на т. нар. принос или представяне на работника. Само че вторият вариант е изключително субективен. Днес ще представя един абсолютно реален пример с фишове за заплати , в които се вижда, че когато работодателят е издразнен от нещо, бонусът, който е всъщност 50% от заплатата, автоматично намалява с 50%. Ето това е причината да настояват за бонуси за представяне или за ефективност, както обичат да казват те".

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари