Как се заплаща трудът по празниците?

3
Има случаи, в които се дължи четворен надник
Има случаи, в които се дължи четворен надник Видео: БНТ

Почивните дни по Коледа вече преполовиха, но както всяка година и сега има хора, които работят по празниците.

По статистика те не са голям процент, а по закон трябва да получат поне двойно възнаграждение за работата си.

Според Главната инспекция по труда работи ли човек на празници, независимо как се отчита работното му време, то той трябва да получи по-голямо възнаграждение, предава БНТ.

Дина Христова, Главна инспекция по труда: Когато хората работят на празнични дни, които са определени като такива в Кодекса на труда, те трябва да получат двойно възнаграждение, задължително. Разликата идва от това дали този положен труд е извънреден или им е по график.

Какво означава това - ако на даден човек се пада да работи на празниците по график- възнаграждението му е само двойно. Ако трудът му, освен че е празничен, е и извънреден, то той трябва да получи четворно възнаграждение. Работодателите избягват този вариант, защото им е скъп. А и извънреден труд се разрешава рядко- при спешна задача в предприятието или при неотложен случай.

Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Труд, който е свързан с аварийни, бедствени ситуации в предприятието, в страната, наводнения, пожари.

Ако някой работи по график на празниците, то тези дни не му се компенсират с последващи почивки. Работодателят обаче трябва да осигури задължителна 48-часова почивка на работника за седмицата.

Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Като цяло тези хора, които са на нормиран работен ден, на петдневна работна седмица, с 8-часов работен ден, почиват събота и неделя и по време на официалните празници.

Според Главната инспекция по труда, случаите на нарушения при изплащане на двойни надници са редки. А ако има такива, при подадена жалба, работодателите биват задължени да платят.

Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Тези работодатели, които са на светло, които заплащат на работниците си пълните възнаграждения, с пълните осигурителни вноски, те спазват Кодекса на труда и плащат увеличените възнаграждения по време на официалните празници.

Обратно - законът се заобикаля от работодатели с малък бизнес в малки населени места, смятат от Асоциацията на индустриалния капитал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари