Работещите в МВР са положили над 3 милиона часа извънреден труд

1
Служителите получават по 25 стотинки на час извън работно време - 2 лева на вечер
Служителите получават по 25 стотинки на час извън работно време - 2 лева на вечер

Служителите на реда са 47 000, изработили са 380 000 часа извън работно време за 2018 година.

Близо 380 хиляди извънредни работни дни са натрупали служителите на МВР в страната само за 2018 г. Това са над 3 милиона работни часа.

Данните са официални и са изнесени от основаната от Синдикатите на министерството Фондация „Общество и сигурност“, която от близо 5 години си е поставила за цел да направи гражданите по-сигурни и да промени отношението им към служителите на МВР.

Статистиката е плашеща, тъй като по последни данни в службите на България работят 47 054 души. Казано по друг начин, средно всеки един униформен в страната е изработил по 8 пълни извънредни дни или 64 ч. 20 мин. Това число, въпреки че не надвишава максимално допустимите от Кодекса на труда часове, все пак е огромно и е проблем поради няколко фактора, пишат от синдикатие на МВР.

  1. Служителите се преуморяват и нямат необходимото време за възстановяване;

  2. Разходите се увеличават, защото извънредния труд е по-скъпо платен

  3. Ефектът от недокомплекта и липсата на служители в системата придобива размери, които са трудни за управление и прогнозиране. Дори и най-малката реформа и трус в МВР могат да доведат до сериозна вълна от напускащи служители, което ще застраши националната сигурност на държавата.

А колко реално получават служителите на МВР за огромното количество извънреден труд, което полагат?

Всъщност числото се оказва мижаво поради една или друга причина. По инфорамция от 30 ноември 2018 г., те получават по 25 стотинки на час извън работно време (между 22 и 6 ч.) Те получават и 10 стотинки „отгоре“ на час, ако са на разположение през това време. С други думи казано – 2 лева на вечер + 80 стотинки ако са на разположение и това е в най-добрия случай. Така средното извънредно възнаграждение на човек за цяла година възлиза на... 16 лева. За хора, които рискуват собствения си живот, за да бъдат останалите в безопасност това е подигравка.

Вътрешният министър Младен Маринов, в края на м.г. обеща това заплащане да се увеличи двойно или тройно. На практика обаче дори и в този случай парите отново са малко – по 6 или 4 лева за цяла вечер работа или от 32 до 48 лв средно за година. Това е несравнимо с който и да е друг сектор на труда, където минималните ставки са около 3.20 лв. на час.

„Искрено се надяваме, хората които вземат управленски решения и тези, чиято задача е да осигурят добро управление на човешките ресурси, да предприемат необходимите мерки, за да ограничат едни евентуални негативни последици“, пишат синдикатите на МВР. Но остава въпрос:

Какво е решението – служителите да не работят извънредно? Или да получават много повече от настоящото извънредно заплащане?

Разбира се второто звучи по-логично, тъй като именно полицаите са тези, които ежедневно пазят реда и в това си лице са едни от най-важни както за държавата, така и за обществото. Откъде обаче да се вземат тези пари? След като говорим за двойно или тройно увеличение на ставката, а тя е нищожна, изводът е, че финанси просто няма. А това е действително плашещо, защото опасението в редиците на МВР е, че всяко едно разклащане на статуквото в момента може да доведе до непредвидими трусове в цялата система. Най-кадърните кадри, които в момента така или иначе са в недостиг, живеейки в условията на капиталов пазар, биха предпочели да продават труда си на по-изгодни за тях цени в частния сектор, а тогава... може да настане истинският хаос.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари