Как се прави рекламна ваксинация у нас

0
Поради своята некомпетентност държавата е решила да прескочи първата и най-важна стъпка
Поради своята некомпетентност държавата е решила да прескочи първата и най-важна стъпка

"ГЕРБ" могат много неща. Могат да купят тръби за милиарди и да ни ги треснат у главите. Могат да леят бетон и да правят ремонти, на които после отново да правят ремонти. Могат ли обаче "ГЕРБ" да мислят за здравето и животите ни?

Ще си позволя да запазя известен скептицизъм.

Днес Дневник публикува статия, озаглавена "Странният случай с кампанията на държавата за популяризиране на ваксините срещу COVID-19".

Когато сме на едно от последните места по брой ваксинирани, когато месеци наред имаше дезинформации относно ваксините (които продължават), КАМПАНИЯТА ЗА ПОПУЛЯРИЗАЦИЯ НА ВАКСИНАЦИЯТА Е ПРОЕКТ ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ВАЖНОСТ. Това не е ПРОСТО РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ, това е ключ, който може да ни отвори така, че да не се налага да се затваряме и тази есен. И ако сме нормална страна, ТОВА БИ БИЛО НАЙ-ВАЖНАТА КОМУНИКАЦИЯ ЗА НАЦИЯТА ПРЕЗ ТАЗИГ ОДИНА.

В текста на "Дневник" се посочва, че клипа е изработен от "ДаркУайт Вижън". В рекламата съм от почти 20 години и до този момент не съм попадал на "ДаркУайт Вижън". Жури съм на нашия рекламен фестивал от далечната 2010-та и нямам спомен да съм журирал тяхна работа (или свързана с тях работа), която да е била отличена.

Естествено това, че не ги познавам не означава, че не са професионалисти. Тъй като нямат сайт, влязох в страницата им във "Фейсбук". Видях, че са момчета, които очевидно бачкат и се стараят, видях, че правят проекти и с хора, които познавам и харесвам. И във всичко това няма никакъв проблем.

Тъй като чух доста негативни коментари за клипа (който и на мен не ми харесва), по-нататък в статуса ми ще си позволя да ви споделя защо според мен тези момчета от "ДаркУайт Вижън" са направили максимума.

ЗАЩО ТОГАВА ИМА ПРОБЛЕМ?

Проблем има, защото държавата (чрез "Национален център по заразни и паразитни болести") се е обърнала към продуцентска компания, а не към творческа агенция. Предполагам, най-вече поради некомпетентност. Творческите агенции и продуцентските компании са отделен бизнес — първите измислят идеите, концепциите и стратегиите, докато вторите произвеждат аудио-визуалното съдържание. ТОЕСТ, ПОРАДИ СВОЯТА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ ДЪРЖАВАТА Е РЕШИЛА ДА ПРЕСКОЧИ ПЪРВАТА И НАЙ-ВАЖНА СТЪПКА — ТВОРЧЕСКОТО РЕШЕНИЕ КАК УБЕЖДАВАМЕ ХОРАТА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ.

Проблем има, защото държавата е решила, че може да направи продукцията на този проект с по-малко от 30 000 лева. АБЕ, ЕЙ, БАЦКО ХВЪРЛЯШЕ ТИЯ ПАРИ ЗА ПО-МАЛКО ОТ 40 СЕКУНДИ ОТ ДЖИПА, БРЕ!? Предполагам това се е случило на първо място поради ограничението да не се прави държавна поръчка. И на второ, но не на последно място — отново поради некомпетентност. Защото, ако за кампания, която искаш да има огромен ефект, с 30 000 лева за продукция не става тази работа.

Не съм бил там, но предполагам как е станало. Едни от "ГЕРБ" са казали, че трябва да направят "кампания за популяризиране на ваксинацията". Прехвърлили са тая работа към "Национален център по заразни и паразитни болести". Там някой се е сетил, че "познава един човек, дето с това се занимава". Той казал на друг човек и някак така са стигнали до "ДаркУайт Вижън". Предполагам нещо подобно.

А с 30 бона, както се казва, толкова. Не си мислете, че "ДаркУайт Вижън" са потънали в кинти от тая реклама, нищо подобно. По-скоро на супер зор са свършили някаква работа и са взели някой и друг лев.

За да бъде ефективна, на първо място тази кампания трябва да има страхотна творческа идея, страхотен заряд, плюс едни няколко милиона. И тези няколко милиона са нищо на фона на това, че можем да имаме колективен имунитет. И да не се затваряме пак.

Така че, според мен "ГЕРБ" никога не са имали сериозната идея да правят истинска кампания за ваксинацията. Не съм от "ГЕРБ", така че не мога да ви отговоря защо, но си имам моите си предположения.

Например, защото този вирус носи страх, а "ГЕРБ" са силни в страха. Или защото е кампания, от която не може да се краде. Или защото са некомпетентни.

Или защото просто не им пука.

Мартин Димитров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари