Как да се заплаща нощният труд?

0
Какво искат синдикатите, колко трябва да струва нощният труд като доплащане и какви мерки могат да се предприемат?
Какво искат синдикатите, колко трябва да струва нощният труд като доплащане и какви мерки могат да се предприемат? Видео: БНТ

Нощният труд е вреден и трябва да бъде ограничен.

Около това се обединиха синдикати, работодатели и правителството. Какво искат синдикатите, колко трябва да струва нощният труд като доплащане и какви мерки могат да се предприемат - темата коментират Теодор Дечев от АИКБ и Любка Георгиева от КТ "Подкрепа", предава БНТ.

От 2011 година досега има поне 38 отраслови колективни трудови договора в реалната икономика, в които са договорени "съвършено други числа", а не 25 стотинки за нощен труд, обясни Теодор Дечев. Той добави, че в определени отрасли сумите възлизат на повече от 1 лев и 70 стотинки.

Това, което КТ "Подкрепа" иска, е да бъде въведен един минимален размер на нощния труд, подчерта Любка Георгиева. Този минимален размер, който ние предлагаме в момента е 0,5 от минималната работна заплата, обясни Георгиева.

"Тоест ние искаме да бъде изграден един механизъм, който автоматично да повишава размера на нощния труд и тогава, когато работодателят е решил, че би могъл и позволяват неговите финансови средства, нека да договарят и по-високи размери. Към момента това прави точно 1 лев и 75 стотинки на отработен нощен час."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари