Как да подмладим старата орхидея

2
Напредналата възраст на орхидеята се вижда лесно по факта, че тя се е разтегнала прекалено много и е започнала да изглежда слаба
Напредналата възраст на орхидеята се вижда лесно по факта, че тя се е разтегнала прекалено много и е започнала да изглежда слаба

Напредналата възраст на орхидеята се вижда лесно по факта, че тя се е разтегнала прекалено много и е започнала да изглежда слаба

Често е възможно да се наблюдава как листата на старо растение стават по-малки, цветчетата се появяват все по-рядко и не толкова големи, колкото преди, а корените излизат от саксията и приличат повече на пипала на октопод.

Добрата новина е, че старите орхидеи могат да бъдат подмладени, сподели Е - Здраве и култура.

И не е никак трудно да го направите.

  • Първа стъпка: Актуализирайте основната система

Първото нещо, което трябва да направите, е да извадите орхидеята от саксията и да проверите корените ѝ. Отстранете сухите, гнилите, почернелите и изобщо всички подозрителни корени. Подрежете ги до жива тъкан. Оставете само здрави корени.

  • Стъпка втора: премахнете всичко

Когато подмладявате орхидея, отървете се от всичко, което ѝ отнема енергията. Например, процеси, дръжки. Растението трябва да придобие сила и да не харчи остатъците си за отглеждане на издънки или цъфтеж.

  • Трета стъпка: Дезинфекция

Отрязаните части на растението са отворени рани. Затова не забравяйте да ги дезинфекцирате, например, като ги поръсите със смлени въглища или ги намажете с брилянтно зелено.

  • Четвърта стъпка: полейте цветето

Потопете орхидеята с главата надолу, тоест само листата, в съд с чиста вода за един ден. По време на тази процедура зелената част на растението ще получи достатъчно влага, а корените постепенно ще заздравеят. Преди процедурата листата на растението трябва да бъдат добре измити.

  • Стъпка пета: Засадете вашата орхидея в нов субстрат

Купете субстрат за орхидея и напълнете частично саксията с него. След това засадете растението, така че корените да са покрити със субстрата. Не забравяйте да използвате специална почва, тъй като това цвете не може да расте в обикновена почва, дори много добра. Важно е да изберете правилната саксия за засаждане. Тя трябва да е прозрачна, защото в природата корените на орхидеите са във въздуха, а не в земята, така че се нуждаят от слънчева светлина.

По същата причина растението се нуждае от специална почва - рохкава, въздухо- и влагопроницаема, така че водата да не застоява в нея и корените да дишат.

  • Стъпка шеста: Поливайте орхидеята

Потопете саксията с орхидеята във вода за един ден.

Когато всички горепосочени стъпки са извършени, е необходимо да поставите растението на перваза на прозореца и да му дадете време да се възстанови и да започне да цъфти с нова сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари