Важно е къде поставяте орхидеите през зимата

1
През зимата орхидеята не трябва да е до източниците на топлина, за да се избегне изсушаването
През зимата орхидеята не трябва да е до източниците на топлина, за да се избегне изсушаването

През зимата орхидеята не трябва да е до източниците на топлина, за да се избегне изсушаването

Когато избирате място за орхидея в стаята, е необходимо да наблюдавате движението на слънчевата светлина, идваща от прозореца. При правилно поставяне и грижа това растение ще се превърне в истинска украса на дома или офиса, дарявайки почти непрекъснато нови цветове и издънки, съветват в 24 ЧАСА.

Помнете, че най-доброто време за закупуване на орхидея е пролетта. Растението преди това е отглеждано от професионалисти и е готово да зарадва собствениците си със здрав вид и изобилие от пъпки.

Най-добре е да поставите растението на югоизточен, източен, западен или югозападен прозорец. Още от средата на март, в средните географски ширини, слънцето грее добре и орхидеите започват период на интензивен растеж - листа, корени и цветоноси. Метаболитните процеси се ускоряват през пролетта, влагата се преработва от растенията по-бързо и се изпарява по-добре от почвата. Следователно, в допълнение към слънчево място, орхидеите се нуждаят от активно поливане поне два пъти седмично и подхранване веднъж на две седмици.

За да подобрите цъфтежа, не трябва да се увличате с азотни торове, тъй като те увеличават растежа на листната маса, а не на цветоносите. Можете да забележите, че слънчевата светлина не е достатъчна, ако листата на растенията станат матови или новите листа са по-малки от предишните, корените са придобили сив оттенък и цветонос не се образува повече от шест месеца.

През зимата - топлина и влага

В стаята през зимата трябва да има източници на отопление, но не и близо до орхидеите, за да се избегне изсушаване. Необходимо е да се гарантира, че листата не умират от контакт с леденото стъкло на прозореца, а самата орхидея не стои на течение.

Идеално е място в апартамент или офис, където има максимално количество зимна слънчева светлина. Обикновено това са прозорци с южно изложение.

Ако листата избледняват и се набръчкват, препоръчително е да се погрижите за допълнително осветяване на растението със специални флуоресцентни лампи за 8 -10 дни на разстояние 30 сантиметра. Това ще има благоприятен ефект както върху бъдещия, така и върху текущия цъфтеж, тъй като при добри условия е възможно орхидеята да цъфти целогодишно.

Честотата и обемът на поливането трябва да се намалят, а подхранването да спре. След поливане с топла, утаена вода, не е необходимо незабавно да поставяте цветето на ледения перваз на прозореца, тъй като това може да причини хипотермия и различни заболявания.

Ако вашите орхидеи се нуждаят от допълнителна влага, можете да им дадете топъл душ вечерта и да ги оставите в банята за една нощ, за да абсорбират излишната влага. Попийте със салфетка водата в основата на листата.

В заключение ще припомним една особеност на растенията. У дома орхидеите могат да бъдат стимулирани да цъфтят, като ги подложите на краткотраен стрес. Това може да бъде временно преместване в хладно помещение. Обикновено такива действия стимулират цветето да не расте на листа, а да изхвърли цветонос. Но не е нужно да злоупотребявате.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари