Как да осигурите безопасността на детето си в басейна или на плажа?

0
От съществено значение за безопасността на децата е цветът на банския да е ярък и видим
От съществено значение за безопасността на децата е цветът на банския да е ярък и видим

От съществено значение за безопасността на децата е цветът на банския да е ярък и видим

Въпреки че през последните няколко седмици времето хич не подсказва, то лятото е почти тук. А това означава само едно – ваканция, море и забавление за децата в басейна и/или морето. Ако искате да си осигурите спокойна почивка и да не се притеснявате за детето си, когато плува и си играе във водата, то трябва както да го наблюдавате, така и да му изберете подходящ бански. За съжаление, понякога се случват инциденти в басейните и моретата, затова трябва да се вземат превантивни мерки.

Разбира се, малчуганите трябва винаги да са пред погледа ви, както и да са с плувки или спасителни жилетки, ако не могат да плуват добре. Но колко от вас са се замисляли, че цветът на банския също е от значение ? Според редица проучвания цветът има значително влияние върху видимостта във водата, което е ключов фактор, когато става въпрос за получаване на животоспасяваща помощ при удавяне, пише Actualno.com.

Според експертите по безопасност бялото и синьото не са никак подходящи за детски бански, защото изчезват в басейни със светло дъно. За да бъде детето ви видимо отдалеч, изберете му ярък и контрастен бански костюм.

За да установят специалистите кой цвят бански е най-подходящ за деца, те са провели три теста – един в басейн с тъмно дъно, един в басейн със светло и един в открити води. Наблюденията са проведени чрез правене на снимки на бански в различни цветове, плаващи на повърхността на водата и след това повторно заснемане, потопени на дълбочина 45 сантиметра. Видимостта е била нулева за всички цветове на дълбочина 60 сантиметра, когато водата не е спокойна.

Резултатите от проучването варираха леко между трите тестови среди – бялото напълно изчезва при басейн със светло дъно, но се вижда донякъде, когато дъното е тъмно. Ярките и контрастиращи цветове се виждат най-добре – неоново, зелено, жълто, оранжево и др.

Дори в спокойна вода белите и светлосини бански са доста трудни за забелязване, докато ярките цветове се виждат лесно. По време на експеримента не само бялото и синьото се виждаха трудно, а всички цветове с изключение на неоновите.

Затова, когато избирате бански костюм на своето дете, по-добре се спрете на ярък цвят. Така ще го виждате и вие самите много по-лесно, когато се гмурка в басейна или бяга с другите деца на плажа. А и неоновите цветове са доста свежи и подходящи за летните ваканции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари