Как да избегнем тъпите поздравления за рожден ден

0
До голяма степен пожеланията за рожден ден са също като подаръците - отразяват отношението и възприятието на отсрещната страна към теб
До голяма степен пожеланията за рожден ден са също като подаръците - отразяват отношението и възприятието на отсрещната страна към теб Снимка: iStock

Много харесвам да получавам поздрави от близки и приятели за личните си празници като имен и рожден ден

Наскоро точно празнувах 34-тата си лична година на тази земя и с удоволствие четох пожелания от приятели, отправени по най-различни канали - социални, телефонно-мобилни и дори класически хартиени картички, пише Лилия Дюлгеров в Edna.bg

Това, което за пореден път ми направи впечатление, обаче, е колко неадекватни честитки има.

До голяма степен пожеланията за рожден ден са също като подаръците - отразяват отношението и възприятието на отсрещната страна към теб.

Мога най-основно да ги категоризирам на няколко типа:

Висшата лига - тези, които наистина те познават

Това са онзи тип хора, с които без значение колко често се виждаш и комуникираш, знаят точно какво да ти пожелаят, за да те накарат наистина да искаш да се сбъдне пожеланието им. Това е висшият пилотаж в честитките, които се владее от малцина, за жалост.

Втора класа - нещата, които другите искат

Неизбежно явление както при подаръците, така и при пожеланията. „Пари, коли, купони и яко разбиване“ - чудесно пожелание за бременна жена с малко дете, която просто иска да иде на дълъг спа уикенд с приятелка. Друго озадачаващо пожелание, което получих за сегашния си рожден ден, беше възторженото „внуци и правнуци!“. Нямаше как да не повдигна едната вежда в учудване. С голямата ми дъщеря на 3 години и второто дете още неродено, мисля, че подобна честитка идва с едни 20 години преднина. Но пък като знам, че човекът, който ми я отправи, е пенсионер с внуци, някак разбирам мотивацията му.

Опити за оригиналност

Тук може да се срещнат какви ли не изцепки, коя от коя по-озадачаващи, като се започне от дълбоко философски цитати, през странни шеги и вицове и се стигне до абстрактности като „Да жужиш и трещиш!“, които повярвайте ми, срещала съм и ме оставят винаги с една неуверена усмивка на лице. Но пък определено ме карат да се замисля дали и как успявам да „жужа“ в живота си.

Битово-сексистки пожелания

Тук попадат сякаш задължителните „да бъдеш добра майка и обичана съпруга“, които все си мислех, че се пазят за 8 март, но не би. Не че има нещо лошо в тях, но си ги представям изписани на картичка до тиган с панделка и китка зюмбюли.

Неизбежните клишета

Всички „бъди жива и здрава, и да ти се сбъднат всички мечти!“. Някои хора просто нямат творческо мислене или особено въображение, нито пък кой знае какво желание да се напъват в оригинална посока и това не е нещо, за което не трябва да им се сърдим. Все пак, са отделили време да честитят.

Отбиване на номера

Своеобразното дъно, включващо трите думи „Честит рожден ден“ и най-много някоя емотикона. Тези хора са видели във Фейсбук, че имаш празник днес и са решили да метнат някоя добра дума на стената ти, че да се отчетат. Но пък най-вероятно ти действаш по същия начин спрямо тях, така че всичко е в реда на нещата.

Нека отново дебело подчертая, че аз харесвам всички честитки за празниците си, които ласкателно ми напомнят колко много хора са се сетили за мен и са отделили от времето си, за да ме поздравят. Самата аз приемам рождените дни като нашата лична нова година, която следва винаги да се отбелязва с радост и благодарност, защото да остаряваш е привилегия, която не е отсъдена на всички. Затова и всеки, който ме е поздравил, ми е направил деня с една идея по-специален и празничен и аз, разбира се, съм благодарна за това.

А сега - наздраве!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари