Къде имат право да гласуват студентите задочно обучение

0
Отговорът дава адвокат Надя Ангелова от Софийската адвокатска колегия
Отговорът дава адвокат Надя Ангелова от Софийската адвокатска колегия Снимка: БТА

Отговорът дава адвокат Надя Ангелова от Софийската адвокатска колегия

"Студентите редовно обучение и докторантите, след промени в Изборния кодекс през май 2021 г., могат да гласуват и по настоящ адрес.

При задочните студенти обучението е на сесии и те не са в непрекъсваем обучителен процес, затова те гласуват по постоянен адрес", коментира пред БНР адвокат Надя Ангелова от Софийската адвокатска колегия.

В сигнал до БНР студент, задочно обучение повдига въпроса за възможността да се гласува в населеното място, където се намира университетът.

Тя поясни, че ако студентът задочно обучение има настоящ адрес в населеното място, където е университетът му, той може да упражни вота си там.

За целта обаче той трябва до 30 октомври да е подал заявление за гласуване по настоящ адрес.

"Това беше организирано от ЦИК и имаше линкове, изключително лесно ставаше", каза още адвокат Ангелова.

Студентите гласуват и с лична карта и със студентска книжка. Ако книжката е електорнна, студентът трябва да предостави и уверение, че той учи редовно, като документът трябва да е заверен от университета, където учи. Дори и в събота и неделя, това ще може да стане.

Ако студентът живее обаче на хотел, той не може да подаде заявление за гласусаване по настоящ адрес, поясни още адвокатът.

Ученици, студенти и докторанти (вкл. курсанти и дипломанти) - редовно обучение, могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където учат, когато то е различно от населеното място по постоянния.

"На последните два избора по официални данни са гласували 18 на сто хора между 18 и 30 годишна възраст", коментира темата и Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Национално представителство на студентските съвети стартира нова инициатива #МодерноЕДаГласуваш, осъществяваща се в Facebook и Instagram.

Още по темата в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари