Административни неуредици: Неслучилият се вот по време на почивка

0
Картината от Варна показва несъответствието между обещаните възможности за хората в отпуска в началото на предизборния месец и реалността
Картината от Варна показва несъответствието между обещаните възможности за хората в отпуска в началото на предизборния месец и реалността Видео: БНТ

Хората, които са на почивка и са отседнали в хотели, командированите в деня на изборите и сезонни работници няма да могат да гласуват заради административни неуредици.

ЦИК обсъждаше с регионалното министерство възможността отседналите в хотел да се водят като настанени на временен настоящ адрес на същото място. Но това положение не беше уредено нормативно и възможността отпадна.

Картината от Варна показва несъответствието между обещаните възможности за хората в отпуска в началото на предизборния месец и реалността, предава БНТ.

634-ма души са подали заявление за гласуване по настоящ адрес в община Варна за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Сред тях няма резервирали нощувки в градските хотели и курортите край Варна. Срокът за вписване в избирателите списъци изтече на 26 юни. Така на практика настанените в хотели и къщи за гости във Варна в деня на вота, няма да могат да гласуват.

Подалите в срок заявления за регистрация по настоящ адрес са собственици на имоти във Варна и в близките вилни зони. А това означава, че дошлите на море в деня на вота, няма да гласуват.

"Регистрацията по настоящ адрес се извършва по Закона за гражданска регистрация, по определен начин, който няма как да се случи в хотелите", каза секретарят на община Варна Нора Момчева.

Въпреки че, туристите в хотелите и къщите за гости на практика няма да могат да гласуват, хотелиери са готови да съдействат и дават идея как да се реши този проблем.

"Най-хубаво е всеки национален курорт да има по една изборна секция с по една машина. Всеки си има уникално ЕГН, като го има, записва се под чертата в списъка. Идва, гласува и си заминава. Най-вероятно, който реши да почива, ще жертва участието си в изборите", предположи Атанас Карагеоргиев.

Млади семейства, които ще гласуват на 11 юли по настоящ адрес във Варна, имат и други притеснения.

"Трябва да се съобразява и друго, че записването по настоящ адрес евентуално би могло да има някакво отношение към точките, които се взимат за записване за деца в детски градини, за училища, защото евентуално по настоящ адрес се правят тези записвания", обясни председателят на РИК Варна Велин Жеков.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес се отнася само за настоящите избори, така че хората могат да гласуват на следващи избори по постоянния си адрес, без да е нужно отписване от списъците във Варна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари