Изумително е как танците обединяват хората в Русе

11

Срещаме ви с Петя и Ангел – харизматичните инструктори по танци от Салса клуб "Фламинго".

Те са бивши състезатели по спортни танци от най-висок състезателен клас.  Ангел се занимава с танци от почти 30 години, а Петя повече от 20 години. Помолихме ги да се представят с няколко изречения:

„Общо взето сме усмихнати и приятни хора, които искат да предадат уменията и емоцията си на всички около нас. За да можем заедно да създадем едно местенце,  на което да се забавляваме и да се откъснем от напрегнатото и динамично ежедневие. Местенце, на което всеки може да намери място за себе си, обграждайки се с други хора. Местенце, където всеки да намери време за себе си, потапяйки се в емоцията на музиката и на другите посетители на клуба... и мислим, че пълната зала доказва, че сме го създали.“

Интервю на Ани Михайлова за Dunavmost.com

- През 2018 година отпразнувахте 10-годишнината от създаването на салса клуб „Фламинго“. Как бихте описали този период от живота ви?

- Да, наистина изминаха 10 години - за нас неусетно.  Този период беше доста динамичен,  изпълнен с много предизвикателства и трудности, но когато се работи в екип и то най- чисто, искрено и добронамерено,  нещата неминуемо се получават.

За нас най- важното за тези години са приятелствата и познанствата, които се зародиха, защото за нас самите е невъзможно в нормалното ежедневие да срещнем толкова много и различни хора, да се сприятелим с тях, да ги опознаем, да ги обикнем.

- Знаем, че и двамата сте успешни бивши състезатели по спортни танци. Какво ви накара да сформирате Ваша собствена школа за танци/как се роди идеята за нея?

- Идеята за създаването на школата по салса се зароди случайно и непланувано. В края на 2007 година двама наши близки приятели Звездомир Стефчев и Ивайло Крамолийнски предложиха да организираме уроци по салса във вече затворения клуб "Сохо", с което се постави началото на Салса клуб "Фламинго". 

- Разкажете ни за хората, които танцуват при Вас?

- О, за това можем да говорим с часове. Идеята на това танцуване - социалното, е да могат хората да се отпуснат след натоварения ден, да могат да комуникират с други хора, да се заредят от приятната музика, едновременно с това да научат нещо ново, което се предлага по начин, който вместо да ги затормозява - ги кара да се смеят и забавляват.

Иначе самите хора са си хора:  най-различни като професия, интереси и възраст. Изумително е как танците карат хората да се обединяват около нещо и малко по малко да намират общи теми извън свързаните с танцуването, да се поопознаят, да станат приятели.

- Какво бихте казали на всички, които тайно са си мечтали да посещават Вашите уроци, но все още не са се престрашили?

- Няма нищо страшно - който не е решил, той не се е научил да танцува. Все пак опита през годините ни е научил как да поднасяме информацията,  за да е най-лесно усвоима и по никакъв начин да не обременява допълнително съзнанието на хората. Истината е, че най- трудно е през първите 2-3 месеца, докато се поставят основите за танцуването. След това идва истинското забавление, защото човекът е наясно с движенията и остава само да се отпусне и забавлява. Не че не се учат нови неща - напротив , но когато тялото и умът са подготвени за предстоящото, всичко се случва много бързо. Най-важното е човек да има търпение към себе си, защото ние сме достатъчно търпеливи и повярвайте ни, не може да ни уплашите, колкото и зле да танцувате. Но ако не сте търпеливи към себе си, нещата просто няма как да станат. Първоначално най-важното е търпението към себе си и към околните,  защото все пак и те се учат.

- Планувате ли да изненадате обществеността на Русе с някое скорошно събитие?

- В повечето случаи нашите обществени събития и участия се организират в краткосрочен план и ще е е трудно да обявим нещо официално. Ако можем да потвърдим нещо то е, че винаги ще бъдем там, където има музика и танци.

- Как виждате клуба след 10 години?

Единственото, за което можем да си мечтаем е след 10 години е да видим в залата същите хора,  които посещават тренировките в този  момент. По-голямо признание от това няма. Вярваме, че ще сме запазили нашия облик и философия за танците,  предавайки страстта и любовта на всеки, станал част от семейството на "Фламинго".

- От колко време танцувате в Салса клуб „Фламинго“? Опишете емоцията, която ви носят танците.

Представяме ви няколко мнения на хора, които посещават клуба:

Гергана:Танцувам от две години и половина. Започнах със салса кюбан, продължих с бачатa и тя някак си ми влезе под кожата. Докато танцувам сякаш излизам от себе си. Завладява ме само положителното, облива ме нежност, радост, страст на моменти. За клуб Фламинго мога да кажа, че това е едно голямо семейство. Изключително съм щастлива, че попаднах точно в него. Петя и Ангел са хора, изпълнени с любов и позитивизъм. Важно е  да съумееш да оставиш умствения си багаж, редом до ежедневните обувки, обувайки танцувалните, да облечеш настроението си и да дадеш воля на емоциите да се излеят от теб. Това е моят начин да пречистя негативизма. "Фламинго" е сбор от всички нас - членове на това "семейство", но то е толкова специално заради основните фигури в него, а именно Ангел и Петя, които будят възхищение и ме изпълват с огромна благодарност!

Здравка: „Тренирам от 5 години в салса клуб "Фламинго" - гр. Русе. Танцът за мен е магия, която не  може да бъде описана с думи, но изпълва пространството с красота.Тук срещнах моите учители Петя и Ангел, които са невероятни.Когато танцуват-- времето спира. Карат те да се чувстваш щастлив и влюбен в танца. Усещат музиката и я рисуват с красиви движения на телата, дават израз на свободата си. Благодаря им за всичко, защото чрез тях танцът е моето околосветско пътешествие!“

Николай: „Танцувам в салса луб „Фламинго“ от 4 години. Латино танците са един различен свят, в който срещаш много нови приятели. Отдава ти се възможност да поддържаш фигурата си, да се разтовариш психически след работния ден, да изпиташ волята си. Всеки си казва "това изглежда интересно, ще опитам", но след два-три урока се отказват, защото не е лесно. Трябва да си кажеш "ще се науча да танцувам" и да се връщаш в залата отново и отново. Латино танците показват, че има и други варианти за забавление различни от дискотеките и механите. Това, което салса клуб „Фламинго“ безспорно внесе в живота ми: многото запознанства, някои от които се превърнаха в приятелство, положителни емоции и не на последно място – фестивалите, от които имам незабравими спомени.“

Пламена: „Посещавам салса клуб Фламинго едва от 2 месеца, като всеки следваш урок ми носи повече и повече радост. Танцът е магия, огромно забавление и красота. За мен той е едно прекрасно преживяване, благодарение на страхотните преподаватели Петя и Ангел.“

Антонио: „Танцувам в клуба от 2013-та година, като още от първия урок, от първата стъпка в залата се влюбих в музиката и в танца. За мен танците са щастие, любов, страст, тъга... Чрез тях мога да изразявам сърцето си. Пожелавам на всички, които ще се престрашат да прекачат прага на танцувалната зала да танцуват със сърцето си, защото само тогава ще усетят магията, която носят тези танци. А по-подходящи хора от Петя и Ангел, които ще ви помогнат в това, едва ли ще намерите.“

Салса клуб " Фламинго" - град Русе, улица "Муткурова" 37, телефон за контакти: +359 89 943 2278 (Страница във Фейсбук - Salsa club "Flamingo" - Ruse

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари