Иван Гешев за Шенген: България не заслужава това, което се случва

3
Донякъде това, което се случва е резултат от това, че не уважаваме себе си", допълни Гешев
Донякъде това, което се случва е резултат от това, че не уважаваме себе си", допълни Гешев Снимка: БНТ / стоп кадър

Донякъде това, което се случва е резултат от това, че не уважаваме себе си", допълни Гешев

"За пръв път терминът "правова държава" е въведен от немската правна доктрина. Няма как България да е приета като член на Европейския съюз, ако не съответства на стандартите на правовата държава. А това е становище и на Европейската комисия и Европейския парламент. Вменяването на вина понякога може да представлява тактика за контрол, пасивна агресия и дори психологическа манипулация", така главният прокурор Иван Гешев коментира в БНТ думите на Нидерландия, че страната ни не е действаща правова държава.

"Аз не мисля, че е така. Как вътрешно някой интерпретира обективните факти и обективната действителност, това е право на всеки политик. За съжаление, срамно е, да не уважаваме себе си, защото няма как да не уважаваш себе си, а да очакваш да те уважават другите. Донякъде това, което се случва е резултат от това, че не уважаваме себе си", допълни Гешев.

"Нямаме сигнали от европейски партньори и институции за такъв инцидент. Прокуратурата в Бургас извършва проверка по този случай. За момента такива факти и обстоятелства не са констатирани, но трябва да ви кажа, че ние сме правова държава и спазваме върховенството на закона. Ние защитаваме част от външната граница на ЕС. И в защита на тази граница загинаха български граждани. България не заслужава това, което се случва", така Гешев коментира разследването на "Скай нюз" за стрелбата на българската граница срещу мигранти.

Отношенията на прокуратурата с МВР и президентството

Попитан има ли подобряване на отношенията между прокуратурата и МВР във връзка с акцията срещу разпространение на наркотици, главният прокурор посочи, че задължението на институциите е да работят за българските граждани.

"Обнадежден съм, че с всички спадове и променливи в отношенията между институциите се тръгва напред и се решава това, което българските граждани очакват - борба с престъпността и с тези, които тровят децата ни".

Според Гешев идеята за съдебна реформа и по-голям контрол върху главния прокурор не е немислима, но не кореспондира с Конституцията. По думите му не е вярно, че притежава всевластие.

"Ако вляза теоретично във въпроса и приема че е вярно - аз съм демократ и спазвам демократичните принципи. Решенията, законите и Конституцията се приемат от Народното събрание и българската прокуратура и аз ще изпълним всяко тяхно решение. Отново теоретично - ако някой смята, че трябва да се направи всеобхватна журналистическа реформа в България и реши, че понеже вие сте всевластен, да ви ограничи ефирното време, означава ли че по този начин ще реши проблема със свободата на словото и медиите?"

Според Гешев политическите партии не искат да излязат на дебат с него, защото нямат аргументи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари