Ивайло Мирчев: Държавният контрол върху ''Лукойл'' е важна стъпка към депутинизацията

0
Недопустимо е българското правителство да се поддава на натиска на частна компания, заяви депутатът от ДБ
Недопустимо е българското правителство да се поддава на натиска на частна компания, заяви депутатът от ДБ Снимка: БГНЕС

Недопустимо е българското правителство да се поддава на натиска на частна компания, заяви депутатът от ДБ

Недопустимо е българското правителство да се поддава на натиска на частна компания, която заплашва, че няма да има горива в страната. Една от стъпките за депутинизация, които "Демократична България" предложи още през май, е поемането на оперативен контрол на държавата върху нефтената рафинерия на "Лукойл Нефотхим" в Бургас.

Това заяви депутатът от "Демократична България" (ДБ) Ивайло Мирчев по време на декларация от трибуната на Народното събрание, съобщи OFFNews. Миналата седмица от ДБ внесоха законопроект, с който предлагат да се създаде позиция "особен търговски представител" в "Лукойл Нефтохим" и той да може да действа в рафинерията от името на правителството и да "защитава държавния интерес".

Когато е налице опасност от засягане на националната сигурност или нарушаване на ограничителни мерки от международни организации, задължителни за България, държавата да може да се намесва и да поема оперативното управление над съответния търговец, искат вносителите от ДБ.

Оперативното управление ще се поема за срок от шест месеца и ще може да се удължи само веднъж. Заповедта, с която ще се определя особения търговски управител, да подлежи на съдебен контрол, предлагат още ДБ.

"Недопустимо е българското правителство да се поддава на натиск на частна компания, която заплашва, че ще затвори мощностите си, заплашва, че много хора ще останат без работа и че няма да има горива в страната. Но най-недопустимо е българското правителство да се поддава на този натиск и да излиза на обща пресконференция с тази компания", заяви днес Ивайло Мирчев.

"Лукойл" и днес плаща и преработва петрол, закупен на ниска цена, а когато зареждаме по бензиностанциите, плащаме все едно купуваме "Брент". Всъщност плащаме за "Уралс", който се купува на много по-евтина цена. Тези пари отиват в бюджета на руската държава. Разликата и печалбата, която "Лукойл" генерира месечно, е 250 млн. лв. От 2007 г. "Лукойл" не изпълнява в пълен обем и не е попълвал хазната с нужните данъци за работата, извършвана в България”, аргументира се Мирчев.

Той посочи, че същата практика има в Италия и Германия. В Германия след началото на войната в Украйна газовите хранилища на "Газпром" бяха поети от оперативен контрол в страната, а в Италия същото се случи с рафинерията на "Лукойл" на остров Сицилия.

Ивайло Мирчев призова всички политически формации да подкрепят ДБ в усилията им, защото тяхното законодателно предложение освен че защитава националния интерес, прокарва пътя към Шенген.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -9
    4
    LOL
    Коментиращите, а и останалите тролове като цяло са много забавни по отношение на ДБ :D "Тия от ДБ опропастиха държавата", "Тия от ДБ откраднаха изборите с това електронно гласуване", "Тия от ДБ са виновни" (за всичко). Да напомням ли, че на "откраднатите" избори ДБ са 7мата партия? Да напомням ли, че ДБ повече от 10% не са взимали? И в крайна сметка ДБ никога, АМА НИКОГА не са били на власт. По някаква щастлива случайност им се даде възможност да имат някой друг министър в предното правителство и се видя, че точно в тези министерства имаше много сериозно подобрение. Плюенето срещу ДБ за положението в държавата е меко казано жалко. Ама радвам се за вас де, защото сега боци ще разкости държавата като за последно. Повече демократи във властта няма да видите, поне докато боци е жив. Спете спокойно :)
  • 7
    3
    Боже, прибери го този идиот...
    И след като прибереш този нещастен идиот, вземи прибери и всичките от "ДА, България" и всички останали джендъри либерални и простаци, че наистина държавата отива към пълен пълен прова и разруха! Анадънму?
  • -1
    2
    112
    Ма Йосифе, Ха иди си в Сибир бе !Остави ни да живеем в Европа ! Наживяхме се при твоите руснаци бе !
  • -1
    1
    Йосиф
    Свиньо мръсна! Недей лъга за Италия. Казвай свиньо истината. Нищо не е поела Италия в Сицилия. Обясниха и че рафинерията спира да работи и разпуска всички работници и настана бунт сред населениението и веднага дадоха назад. Защото петрола с който ще замествали в Сицилия оскъпява крайната цена с почти евро. Протеста , който е последвал там, защо не го споменаваш, свиньо мръсна? Но като има балъци да ти вярват и солидна издръжка от чуждо посолство, защо да не лъжеш плебеите?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари