ИТН: Ще сме опозиция на конфигурацията ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ

1
Политически отговорно е да има кабинет, заяви Тошко Йорданов
Политически отговорно е да има кабинет, заяви Тошко Йорданов

Политически отговорно е да има кабинет, заяви Тошко Йорданов

"Според нас в тази тежка обстановка политически отговорно е да има кабинет, защото поне ще може да се опита да се справи с проблемите, които са пред страната." Това заяви Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН), на консултациите при президента Румен Радев. По думите на депутата ИТН не е стандартна политическа партия.

"Що се отнася до това новосформиращо се мнозинство ГЕРБ-СДС – „Продължаваме Промяната – Демократична България“ - ние сме опозиция на тази конфигурация", каза още Йорданов.

"Ние ще бъдем опозиция, ако те продължат да се събират заедно, което е тяхно право. Имат достатъчно депутати да сформират кабинет, но ИТН ще бъде опозиция и доста сериозен контрол ще упражним по всички нива на тяхното управление, колкото можем, съобразно нашата тежест", добави Йорданов.

"Това, което няма да успеем да спрем като техни грешки, поне ще го направим достатъчно публично, за да може българските граждани да са наясно къде има политическо съглашателство, което в повечето случаи е свързано с пари, от нашите преки наблюдения в парламентите, в които сме участвали, коментира той. Според него е факт, че трябва да се приемат законите, които да позволят парите по ПВУ да влязат в България. Също така е факт, че някои от нещата, които са заложени в Плана, трябва да се предоговорят или да се опитаме да ги предоговорим с европейските ни партньори", каза още Тошко Йорданов.

Има и неща, като предложения, които ние не подкрепяме, посочи депутатът и даде пример, че двете коалиции ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ са извадили нещо като намерения в законодателната сфера, защото са едни много красиви лозунги, вътре няма съдържание все още. Но дори и гледайки тези лозунги, има неща, които ние не бихме подкрепили, обясни Йорданов и даде пример със стремежа за развиване на геотермалната енергия за добиване на ток.

Що се отнася до бюджета – ако няма редовно правителство и се отиде към избори, нашето мнение е, че не е добре да се приема бюджет, заяви Йорданов и отбеляза, че два подобни бюджети са били приети, когато те са били в парламента. По думите му бюджети, с които партиите абсолютно безконтролно почват, са с цел да съберат повече избиратели на изборите, да надуват разходите и никой от тях не си задава въпроса откъде ще дойдат парите . И проблемът за това откъде ще дойдат парите се стоварва на служебен кабинет или евентуално на следващото редовно правителство, допълни Йорданов.

Според него това е изключително безотговорно и вредно поведение на политическите партии. Йорданов каза, че няма съмнения, че ще постъпят по същия начин колегите в сегашния парламент, ако се стигне до тази ситуация.

Да харчим парите от ПВУ за социални разходи е неправилно, каза още Йорданов. По думите му социалната тежест може да бъде намалена само с повишаване на конкурентоспособността на българската икономика и нейното развитие.

Според Филип Станев всички говорят на практика за едни и същи приоритети. Стига думи, време е за дела, коментира той. По думите му, ако и сега няма редовен кабинет, ще е в резултат на политическа безотговорност на големите партии в този парламент.

По-рано днес президентът проведе консултации с "Възраждане", ДПС и "БСП за България".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Недоумяващ
    ..съобразно нашата тежест".Каква тежест имате Тоше,с днешна дата?Това не е концерт на КУ КУ бенд!Бъдете благодарни на ДПС,че ви дадоха гласове и сега сте в Парламента.....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари