Историята на Пети пехотен дунавски полк бе представена във фотоизложба

5
Учениците направиха историческо изследване и избраха кадри за фотоизложба
Учениците направиха историческо изследване и избраха кадри за фотоизложба Снимка: Община Русе

В Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе се проведе отложената поради мерките за сигурност втора заключителна среща, с която приключи реализацията на проекта „Съживени моменти от историята на Русе-дигитален офис за учащи”

За няколко месеца ученически екипи от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ и ПГ по речно корабостроене и корабоплаване придобиха умения за сканиране и обработка на дигитални образи с програмен продукт Adobe Photoshop в Държавен архив-Русе. Обект на дейността им бяха три фотоалбума, запечатали моменти от военната история на Русе през годините на Втората световна война. На тяхна база учениците направиха историческо изследване и избраха кадри за фотоизложбата, експонирана в едно от училищните фоайета преди събитието.

В хода на работата участниците се запознаха с отделните етапи в процеса по подготовката и реализирането на печатно издание. На събитието екипът ученици от професионалната гимназия получиха от главния експерт в отдел „Държавен архив- Русе” Таня Великова своите сертификати за придобити знания и умения по дигитализация и печатен екземпляр от историческото изследване, на което са съавтори.

Участниците бяха поздравени за своето усърдие в реализирането на дейностите в усложнената противоепидемична обстановка от ръководителя на проекта – майор от запаса инж. Евгени Алексиев – председател на клуб „Родолюбие” към Военен клуб - Русе и от директора на училището инж. Ивелина Георгиева. На училищната библиотека бяха подарени 5 броя от изработеното и отпечатано по проекта историческо изследване „Русенските военни части през Втората световна война”.

Проект „Съживени моменти от историята на Русе-дигитален офис за учащи” се реализира в рамките на програма „Знание и растеж”- 2020 на общинската фондация „Русе – град на свободния дух” и беше подкрепен финансово от „Еконт Експрес” ООД.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Евгени Алексиев
    Изложбата ще бъде изложена за граждани във Военния клуб в дните около празника на Българската армия - 6 май.
  • 1
    1
    Цвети
    Къде и до кога може да се посети изложбата?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари