Деца съживяват моменти от историята на Русе

0
Стартира 8-месечне проект „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи”
Стартира 8-месечне проект „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи”

Стартира 8-месечне проект „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи”

На 2 март от 9 ч. в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе стартира проектът „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи”, а на 4 март от 11 ч. ще бъде встъпителната среща на възпитаниците на Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер” с организаторите на проекта. Той е част от инициативите, посветени на 80-ата годишнина от подписването на „Крайовската спогодба” и 75-годишнината от края на Втората световна война, и се осъществява по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе - град на сводния дух“.

В продължение на осем месеца ще бъдат реализирани дейности, целящи създаване, популяризиране и съхраняване на исторически документи за мисията на Пети пехотен дунавски полк в годините между 1940-1944. Проектът включва обучаване в дейностите дигитализация, издирване, подбор и обработка на информация, стимулиращи учениците за активно включване в образователния и културен живот на Русе и региона, стремеж към личностно израстване и изява както в индивидуален, така и в екипен план.

Обект на историческите изследвания ще бъдат три изключително ценни фотоалбума от посочения период. Като резултат от дейността на двете групи от по 10 ученика от двете училища ще бъдат създадени историческа студия и изложба с подбрани снимки от албумите. Всички участници ще бъдат обучени и ще получат сертификати за преминато обучение по сканиране и дигитализация на документи с „Photoshop” по изискванията на Закона за архивите. В организацията и реализацията на проекта двете училища ще си партнират с Държавен архив-Русе, Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва чрез своя клуб по интереси „Родолюбие” и Военен клуб – Русе.

Срещите ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук