Испанската полиция разби най-голямата лаборатория за кокаин в Европа

0

Екипи от колумбийски и мексикански експерти са работили денонощно, за да произвеждат до 200 кг наркотик на ден

Испанската полиция арестува 18 души, след като ликвидира най-голямата кокаинова лаборатория в Европа - изключително сложна многонационална инсталация, в която екипи от колумбийски и мексикански експерти са работили денонощно, за да произвеждат до 200 кг наркотик на ден, съобщи „Ел Паис“, предаде БГНЕС.

Служители на испанската Национална полиция, работещи с колеги от Португалия и Колумбия, също така са иззели 1300 кг кокаинова паста и 151 кг преработен кокаин, след като открили "мегалабораторията" в северозападната част на Галисия и извършили редица арести в континенталната част на страната и на остров Гран Канария.

"Мегалабораторията, намираща се в провинция Понтеведра, никога не е спирала дейността си, като нейните "готвачи" са работили на смени 24 часа в денонощието, за да превърнат базовата паста в кокаинов хидрохлорид, готов за консумация", заявиха от Националната полиция.

"Разбитата вече престъпна организация е била изключително сложна и членовете ѝ - чиито различни задължения са били добре организирани - са прилагали строги мерки за сигурност, като например използване на псевдоними, превозни средства-примамки, маскиране като шофьори на камиони и използване на строг протокол за комуникация."

Разследването започнало през октомври миналата година, когато полицаите се натъкнали на престъпна група, базирана в Лас Палмас, столицата на Гран Канария, някои от чиито членове вече били разследвани заради връзките им с колумбийски доставчици на наркотици. След това разследванията на полицията ги отвеждат до къща близо до Мадрид, която бандата използвала като склад за голямо количество химически продукти, и до индустриална зона в Понтеведра, където се съхранявали и запасите за кокаиновата лаборатория.

Не след дълго полицаите разкриват многонационално престъпно предприятие, включващо колумбийски "готвачи" и двама мексиканци - известни като "инженера" и "нотариуса" - които са се специализирали в извличането на кокаиновата паста, скрита в металните цилиндри на тежките машини за разбиване на камъни.

"Най-големите играчи бяха испанците, които отговаряха за транспортирането на наркотиците от Колумбия - страната на произход - до Понтеведра, където те бяха преработвани в лаборатория, построена от испанците", заявиха от полицията. Испанските членове на бандата са били и тези, които са разпространявали преработения кокаин в цялата страна.

Накрая полицията открива и самата лаборатория - най-голямата, откривана досега в Европа: "Това беше голяма къща в провинция Понтеведра, отделена от други имоти и построена върху голямо парче земя. Освен това няколко седмици по-късно полицаите откриха присъствието на трима южноамериканци, които бяха отведени там под строга охрана."

Като разбрали, че наркотиците се внасят с машините за разбиване на камъни, които са доставени от Колумбия до пристанище близо до Порто в Португалия, испанските следователи се свързали с колегите си в двете държави.

"Последвалите разследвания разкриха, че замесените испански граждани са работили с две мощни престъпни организации - една колумбийска и една мексиканска - които са се обединили, за да финансират лаборатория, способна да произведе 6000 кг кокаин на различни етапи", заяви полицията. "Те разкриха и планове за внасяне на още три машини за разбиване на камъни."

Според полицията лабораторията е била "в невиждан досега в Европа мащаб" и е била оборудвана със сложни системи за охлаждане, отопление и извличане на въздух. Като цяло "различните ѝ зони са били перфектно организирани за обработка, разделяне, сушене и опаковане на кокаин".

След координиране на действията на звената в Гран Канария, Понтеведра, Мадрид и Билбао, полицията арестува 18 души, извърши 14 обиска и задържа микробус, превозващ 100 кг кокаин, в момента, в който автомобилът влиза в района на Мадрид.

Новината за мегалабораторията дойде седем месеца, след като Националната полиция обяви откриването на първата лаборатория за кокаин, открита на испанска територия - съоръжение в покрайнините на Мадрид, което е било в състояние да произвежда 120 кг наркотик седмично.

Макар че наркобанди отдавна използват заливите и вливанията на пресечената крайбрежна ивица на Галисия - през 2019 г. "наркоподводница", превозваща 3000 кг кокаин, заседна на плитчина край Понтеведра - последните данни сочат, че се предприема нова тактика и че лабораториите, които някога са се намирали в джунглите на Южна Америка, сега се изграждат в Европа.

"Последната операция разкри съществуването на нова тенденция в трафика на кокаин, при която необработеният наркотик се изнася, за да бъде химически обработен в тайни лаборатории в страните, за които е предназначен", заявиха от полицията. "Това позволява на престъпните организации да намалят загубите си в случай на евентуални полицейски конфискации."

Националната полиция заяви, че откриването и затварянето на лабораторията не само е спряло навлизането на огромно количество кокаин на пазара, но и е предотвратило "опустошителни екологични последици", тъй като повече от 27 тона твърди и течни химически продукти са щели да бъдат изхвърлени в близките реки, след като послужат за извличане и преработка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    НАРКОС
    Наследниците на Пабло Ескобар ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари