И в Синеморец започнаха нови строежи

0
Към момента общината няма план за устройство и новото строителство е незаконно
Към момента общината няма план за устройство и новото строителство е незаконно Видео: Самуил Величков

Въпреки че преди месец проектът за нов Общ устройствен план на община Царево бе върнат за преработка след масови граждански възражения, предвижданите в него нови строежи вече са започнати, алармира Dnevnik

Към момента общината няма план за устройство и новото строителство е незаконно.

Строежът попада и в две зони от "Натура 2000" и пряко уврежда приоритетното за опазване в Европа местообитание 6210 "Полуестествени сухи тревни и храстови съобщества върху варовик", което е и местообитание за орхидеи.

В оспорвания от граждани и за момента спрян проект за бъдещ устройствен план община Царево предлагаше село Синеморец да се увеличи двойно, разчитайки на незастроените засега поляни.

Новият строеж е ясно видим над един от любимите за туристите на Черноморието пейзажи - емблематичното плато на село Синеморец над устието на река Велека. Теренът попада в две зони от европейската мрежа "Натура 2000" и в една национална защитена територия - Природен парк "Странджа".

Паркът обаче все още няма план за управление с ясни защитни правила, заради съпротива срещу предложенията за забрани за строителство, подадени от природозащитници. Зоните от "Натура 2000" в България също нямат конкретни и специфични мелки за опазване, за което вече текат наказателни процедури и кореспонденция от Европейската комисия към България.

В подножието на платото е и националната защитена местност "Устието на река Велека". В нейните режими е записана забрана за строителство, с оглед целите на защита - Запазване на характерния ландшафт на крайбрежната зона, скалните образувания и фиорди, специфичната преходносредиземноморска растителност и богат животински свят.

Свидетели и граждански активисти сигнализираха за "Дневник", че през последните дни строителните работи продължават до 20 ч., като вече е видим изгражданият втори етаж.

Фотографии от днес показват активна строителна техника на видимия за плажуващите хоризонт и изграждане на втори етаж

Към момента строителният контрол не предприема мерки към няколко сигнали за проблемни строежи в защитени територии и зони по Черноморието. Това са случаи, в които контролът обявява сградите за допустими с разнообразни процедурни хватки - при Алепу с обявяване на морски плаж за свлачище), Иракли - бетонова основа за ограда, Св. Влас - застрояване след заменка на държавна гора тепърва ще се проверява и Тюленово, където сградата се оказва допустима, макар и придобита в конфликт на интереси, за който виновникът ще бъде глобен 10 хил. лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари