И нотариалните кантори хлопнаха кепенците

0
Камарата създава организация да не остане район без дежурен за неотложните удостоверявания
Камарата създава организация да не остане район без дежурен за неотложните удостоверявания Снимка: Анелия Николова / Дневник / архив

Нотариални кантори са заявили, че затварят за периода на извънредното положение. Затова Нотариалната камара създава организация нито един съдебен район да не остане без своеобразен дежурен.

Има кантори, които са се възползвали от правото, което им дава Наредба „№32, съобразно обстановката, но ние сме предприели всички мерки да няма район без дежурен нотариус“, каза председателят на камарата Красимир Анадолиев пред „Лекс“.

Той подчерта, че най-важното е колегите му да спазват стриктно изискванията на националния щаб за мерките, чрез които могат да опазят своето здраве и това на околните. „Надявам се и самите граждани да осъзнаят сериозността на положението и да приоритизират желанията си нотариални удостоверявания“, каза още Анадолиев.

Камарата отправи призив към членовете си да съобразят решението си за временно затваряне с необходимостта гражданите от определен район да не бъдат лишени изцяло от възможността за извършване на неотложни удостоверявания.

Освен това по време на извънредното положение ще има дежурни съдии по вписванията, както и служители на Агенцията по вписванията.

По наредба нотариалните кантори имат задължително работно време, което съвпада с това на местния районен съд. Те имат право да затворят временно общо най-много за 25 работни дни, а в рамките на един работен ден – общо за два часа.

Камарата указа на членовете си да организират нотариалната дейност в кантората си „съобразно извършения анализ и преценка за неотложност на конкретните удостоверявания“.

Призоваваме ви при най-малките колебания, че е налице опасност от разпространение на COVID-19, следствие струпване на граждани, да отлагате нотариалните действия за друг ден или период!“, обърнаха се от съвета към нотариусите и им дадоха указания какви санитарно-хигиенни и други мерки да вземат, за да запазят здравето на служителите и гражданите (пълните указания можете да видите ТУК).

От камарата казаха, че ще обявяват информация за гражданите на сайта си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари