Хо-Хо, чакам твоето писмо!

0
В наши дни можете да напишете писмо до Дядо Коледа по имейл или по старомодния романтичен начин – на ръка, в плик, до реален адрес
В наши дни можете да напишете писмо до Дядо Коледа по имейл или по старомодния романтичен начин – на ръка, в плик, до реален адрес

Къде отсяда Дядо Коледа през ваканцията?

- В хо-хо-тел!

- Какво му става на Дядо Коледа, когато заседне в комина?

- Клаустофобия.

(От Claus, името на стареца на английски)

Такива шегички си публикуват в социалните профили елфите, докато чевръсто опаковат поредния подарък.

В наши дни можете да напишете писмо до Дядо Коледа по имейл или по старомодния романтичен начин – на ръка, в плик, до реален адрес. А той е:

Santa Claus

Santa Claus' Main Post Office

Tähtikuja 1

96930 Arctic Circle, FINLAND

Някои компании предоставят адреси за кореспонденция с Добрия старец, връщат ви или писмо, или видеоотговор и проверяват дали сте в списъка с послушните хлапета. И се получават приятни майтапи. Ако в примерната бланка попълните освен името, пола и желания подарък, той ви връща много топло и мило писмо, в което коментира това, което сте поискали. Вероятно програмата е задала алгоритми, които реагират на определени често употребявани за подарък думи.

Например ако попълните коректните си данни, дълго и честно цъкайки в полето за „възраст“ и упоменете реалната - 40 да речем, ще ви върне отговор: “О, не може да си вече на 40! Защо ми се струва, че беше вчера, когато оставях подаръци на това малко момиченце, а сега си на практика колкото един мой елф?! Приятно ми е да видя едно „от по-старите деца“ да има време още да ми пише!

И надявам се да ми остави мляко и бисквити в коледната нощ. Хм, значи искаш кола и къща, мислиш доста на едро, когато стане дума за подаръци, браво. Само че ще ми е трудно да прекарам колата през комина. Дано си доволна, ако ти оставя нещо малко по-малко. Интернет е прекрасно място, защото можеш да получиш писмо и от София, и от цял свят с едно мигване на окото. Даже Рудолф получава писма по мейла... от животни!“

Ако обаче поискате по-общи и абстрактни дарове, няма да реагира.

Можете да пуснете картичка от офиса му в Лапландия

Дядо Коледа е на разположение всеки ден и приготвя в своята работилница играчки за послушните деца, които са споделили желанията си с него. Тази година от целия свят ще му изпратят около 8 милиона писма, оповести Световният пощенски съюз.

По стените на коридора, който води към кабинета му, са закачени снимки на президенти, актьори и други известни личности, приседнали до него. По рафтовете са подредени огромни книги, в които са записани пакостите и добрите дела на всички деца по света. Или поне така разказва дядото. За спомен можете да отнесете снимка с Добрия старец, щракната от някое джудже. Останалите усилено се трудят в работилницата му. Изпод техните ръце излизат десетки хиляди красиви стъклени украшения за елхата.

Пощенската станция на Дядо Коледа работи на пълни обороти. Защото децата от цял свят пишат на Добрия старец. Ако сте решили да пратите картичка от тук, внимавайте в коя точно пощенска кутия ще я пуснете. В жълтата - потеглят веднага, а пуснатите в червената се събират и се изпращат точно пред Нова година със специалното клеймо на Дядо Коледа. Всяка година пристигат хиляди писма на адрес "Лапландия, Дядо Коледа".

Ако не са просто изреждане на желания, а са написани като за приятел, червенобузестият старец отговаря лично. Парите от пликовете отиват в сметка на УНИЦЕФ. Централният пощенски офис на Дядо Коледа е част от финландските пощенски служби. Ако пък сте там на място, можете да изпратите до близките си пощенски картички, марки, сувенири и подаръци, и всякакви други продукти. Можете и да ги поръчате онлайн, ако искате да подарявате подобни вещи.

Илюзията за съществуването на белобрадеца и магията на въпросната нощ се поддържат от много родители с идеята децата да мечтаят. Същината на Коледа е в предната нощ, Бъдни вечер, когато се е родил Исус Христос и се празнува Рождество Христово.

Империята, която управлява Дядо Коледа, се намира в Лапландия, в северната част на Финландия. Там са офисът и специалната пощенска станция, в която Добрия старец получава милионите писма от децата от цял свят. Заедно с прословутите джуджета и северните елени за него работят всичките 65 000 жители на Лапландия. Домът му е разположен на няколко километра извън столицата Рованиеми, в отдалечената планина Корватунтури - буквално преведено името означава Ухо. Затова децата във Финландия вярват, че той може да чуе желанията им.

Това, което поразява, когато човек попадне в Лапландия, е всемирното спокойствие. Хората са много мълчаливи, почти никога не изразяват шумно емоциите си. Обичат тишината. Това е нещото, което отличава духа на тази най-северна финландска провинция, която не е най-населената, но е най-голямата и е разположена точно на Полярния кръг.

Из местните чудни гори туристите могат да се повозят на шейна, теглена от елени - те са от породата, чиито представители превозват Дядо Коледа из различните континенти. Тур със снегоходки, Санта парк (увеселително място, което може да убеди и най-скептичните деца в съществуването на Дядо Коледа), риболов на дупка в леда, сафари с хъскита, круиз на ледоразбивач са други екзотични забавления.

От България обикновено се стига с чартърни полети, организирани от туроператорите. Едноседмична екскурзия за Нова година с 5 нощувки и закуска излиза около 3000 евро. Цената включва 120 евро за галавечерята и екскурзия до столицата Рованиеми.

Елените са повече от хората в ледената страна. Те са полудомашни животни, което означава, че всяко от тях има собственик и е маркирано. От друга страна обаче, красивите създания се скитат свободни. Във фермите се прибират само през най-студените зимни дни, когато не могат да намерят нищо за ядене сред природата. Те не са опасни и срещата с тях винаги е приятна. Спокойно си вървят по пътя и са с предимство пред малкото коли, които минават по шосетата.

Всеки, преминал Полярния кръг, трябва да бъде кръстен, разказват хора, били там. В някои ферми кръщенето се прави в иглу. Гостът получава рога, нарисувани с въглен върху челото му, за да е здрав, и прах от еленови рога. Казват, че действа като виагра. Туристът трябва да опита дали може с ласо да хване някой от елените. За улеснение и на гостите, и на животните ласото се хвърля по пън, на който са сложени чифт рога. После, естествено, получавате сертификат, че сте минали Полярния кръг.

Елените всъщност се отглеждат заради месото и кожата им. Мръвката им има специфичен вкус, който не всеки чужденец харесва, но хората тук редовно похапват.

Декември във Финландия е време на каамос - полярните нощи. Слънцето почти не изгрява, 22 часа цари мрак. Ако все пак се покаже на хоризонта, то изобщо не затопля въздуха, а само оцветява небето в леко розов цвят. На 24 декември денят е само 20 минути и през това време светилото изгрява и залязва, сменяйки пред очите ви всички цветове на дъгата. Ако имате късмет, докато сте в Лапландия, ще видите и Северното сияние. Това естествено светлинно шоу се появява в 200 нощи годишно, но за съжаление не може да се наблюдава, когато е облачно. Когато го видят, ескимосите вярват, че духовете играят на топка с череп на морж

Викингите пък мислели, че духовете отвеждат мъртвите в царството на изобилието.

От декември до февруари минималната температура тук пада до минус 20 градуса. Почти навсякъде може да наемете ски екипировка. Разбира се, цялата област е пълна с хотелчета и хижи, където може да пренощувате. Излишно е да споменаваме, че щом сте във Финландия, сауната е задължителна. Няма да изживеете по-истинска и носталгична Коледа от тази тук. Навсякъде горят свещи, завесите във всички къщи са вдигнати, така че да видите празничната украса вътре. Красиво накичените елхи са навсякъде - от хола до двора. Но най-върховното преживяване е разходката при минус 40 градуса в шейна, теглена от елени или северни кучета. А после се прибирате в къщата под наем, чиято изолация е толкова перфектна, че вътре температурата е като в приятен летен ден.

В Рованиеми се намират най-привлекателните туристически атракции и са съсредоточени главните седалища на всички най-важни държавни институции. Там са Университетът на Лапландия, който ежегодно осигурява постоянен наплив от студенти в областта. Столицата предлага всевъзможни удобства за вълнуваща почивка и неочаквано разнообразен нощен живот, които в комбинация с уникалната природа оставят усещането за потапяне в друга реалност. Тук е и най-северният "Макдоналдс".

Следим шейната в Туитър

На Бъдни вечер, 24 декември, Дядо Коледа потегля на път с вълшебната шейна, теглена от 8 елена. Тръгва от дома си, за да обиколи милиони домове само за една нощ и да раздаде подаръци. Най-любопитните и нетърпеливи - и малки, и големи - могат да следят околосветското пътешествие на Добрия старец непрестанно. Това става чрез Северноамериканското военновъздушно космическо командване НОРАД, което по традиция регистрира движението на Дядо Коледа вече над 50 години. Сега обаче обиколката може да се гледа и на смартфони и таблети. Апликацията показва маршрутите му край световните забележителности - като Айфеловата кула, Великата китайска стена, Египетските пирамиди.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари