Гумичките на българските газови бутилки са предпоставка за взрив

0
Пореден взрив на газова бутилка в Русе
Пореден взрив на газова бутилка в Русе Видео: БНТ

Мъж на 75 години е с опасност за живота след взрив на газова бутилка в жилищен блок в Русе. Той е с 20% изгаряния.

Според полицията, вероятно експлозия е възникнала вследствие на изтичане на газ заради неправилно монтиран вентил на бутилката, предаде БНТ.

Взривната вълна е избила дограма на кухнята, в която е била бутилката, както и на съседната стая. Вероятно в помещението е имало нагнетен газ, но възрастният мъж не е усетил миризмата. Съпругата му по чудо не е пострадала.

Димитър Иванов – син на пострадалия: „Майка ми е излизала от апартамента, при външната врата, тя е добре, малко е изплашена… той е отнесъл цялата сила. Самите дрехи са се стопили по него, комшията ги е свалил“.

Синът на пострадалия днес събираше отломките пред блока. Според него причината за изтичането на газ не е в самата бутилка.

Димитър Иванов – син на пострадалия: „Или е от радуцир-вентила или от самото маркуче някъде“.

За да не се стига до подобни инциденти, специалистите препоръчват винаги преди да се използват газовите бутилки, да се проверяват за изтичане на газ.

В домашни условия това най-лесно става с пяна, която се поставя върху вентила и крана. Редовно трябва да се подменят и гумените уплътненията.

Борис Атанасов – собственик на газстанция: „Това са гумичките на българските битови бутилки за газ, които се втвърдяват, нацепват. Това е една от предпоставките да избухне бутилката, да се взриви. Гумичките трябва да бъдат меки, трябва да бъдат гладки, да няма нацепвания, да няма напуквания“.

Освен това горелката не трябва да се затяга прекалено много, за да не се скъса уплътнението. Бутилките задължително трябва да се зареждат на лицензирана газстанция, като се пълни не повече от 80% от обема им.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари