Групата „Патриотите – ВМРО“ също излязоха с официално становище за Общия устройствен план на Русе

3
Позиция на Асен Даскалов, председател на групата на „Патриотите – ВМРО“ в Общински съвет Русе
Позиция на Асен Даскалов, председател на групата на „Патриотите – ВМРО“ в Общински съвет Русе Снимка: ВМРО

Позиция на Асен Даскалов, председател на групата на „Патриотите – ВМРО“ в Общински съвет Русе

С оглед изразените напоследък позиции на кмета Пенчо Милков и колеги – общински съветници мисля, че има нужда от някои пояснения за дебатите и причините за отлагане на гласуването на Общия устройствен план на Община Русе на последното заседание на Общински съвет – Русе.

С изненада установих, че те желаят и неуморно се борят за чистия въздух на русенци и мартенчани, а някакви други лоши съветници им пречат. Хубава и красива поза – безспорно, но няма нищо общо с истината.

По време на заседанието на Общински съвет – Русе на 22 октомври т.г. ние ясно и точно заявихме причините, поради които настояваме за отлагане, а не „оспорване“ или промени с натрапване на „производства с потенциални замърсители“.

Всъщност големият въпрос, който остана неизяснен, е дали общинска администрация спазва закона. Дали преди това не е разработила план с предназначение на терените в бившето КТМ като „чисто производствена зона“, дали е провела цялата процедура именно така, включително обществените обсъждания, а после във варианта, предложен за утвърждаване от общинския съвет, се е появило нещо друго. По-малко важния въпрос е „защо“ може да е станало така.

Правовата държава, която смятаме, че трябва да съществува, обаче, иска точно следване на закона и законовите процедури. Само така актовете на общинския съвет ще бъдат стабилни. Ако обаче, емоционално улисани в стремежа да се харесаме на хората, утвърдим незаконосъобразна процедура, простото следствие ще е жалба в съда и отмяна на целия така важен и стратегически документ, наречен Общ устройствен план на Община Русе, заради малка, но в никакъв случай не незначителна част от него. Така ще отиде на вятъра огромния труд на толкова много хора, както и бързането за задължителното му приемане преди края на тази година. Кой ще спечели тогава?

Вместо това след съответните пояснения и изглаждане на спорните въпроси и намаляване до минимум възможността за неговото обжалване смятам, че можем в необходимите срокове да приемем Общия устройствен план със съответния консенсус, който подхожда на този стратегически документ.

ВМРО винаги е следвало и защитавало интересите на хората. С разум, а не с популизъм. Ще го направим и сега.

Впрочем нелепо е да се твърди, че отреждането на терен за производствени нужди ще  доведе до замърсяване на въздуха. Никой няма право да замърсява, все едно каква индустрия развива. Затова гарант трябва да са институциите, които одобряват проектите, а после контролират. И в двата случая общината е водещ фактор. Затова приветстваме желанието на кмета да решава екологичните проблеми на гражданите. Той има и реални правомощия, описани в Закона за чистотата на атмосферния въздух и в Закона за опазване на околната среда – може да организира дейността на общински екоинспекции, които имат право да съставят актове за установяване на административни нарушения, може да прави проверки, дори да спира неекологични производства. Предлагаме му да насочи енергията си в тази посока и очакваме резултати, за които ще следим със средствата, които позволява правилника на Общински съвет – Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари