Грандиозен концерт откри пясъчната Алея на спортната слава

0

Днес, на крайбрежната зона в града се проведе официална церемонията по предаване на ключа на Алеята на спортната слава на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов и награждаването на лауреатите от второто издание на Международния фестивал на пясъчните скулптури, Русе‘2016.   

На събитието присъстваха още председателят на Общинския съвет проф. Христо Белоев, зам.-кметовете д-р Страхил Карапчански, Даниела Шилкова, Наталия Кръстева, Димитър Наков, организаторът на фестивала Ирена Петрова – директор дирекция „Култура и образование“ в Община Русе, граждани и гости на града.  

Събитието откриха ефектно мажоретките от „Екстрийм“ към Общински младежки дом –Русе.

Кметът Пламен Стоилов заяви, че второто издание на фестивала е надминало първото и се е превърнало в истински празник край реката.

Творбите на скулпторите бяха оценявани от петчленно жури, формирано със заповед на кмета на Община Русе, което се председателства от художника Валентин Георгиев, председател на Съюза на българските художници в Русе, а в състава му са Мартин Митев, скулптор, изпълнителният директор на общинска фондация „Русе град на свободния дух“ Елена Минкова и представители на спонсорите „КАОЛИН“ АД и „ИНТЕРТРАНС“ ЕООД.    

На трето място в състезанието по пясъчно скулптиране на тема СПОРТ е фигурата „В УСТРЕМ КЪМ ПОБЕДАТА”, изваяна от скулптора Андрей Молоков от Република Чувашия. Неговото майсторство развя пясъчни гриви край Дунава, пресъздавайки енергията на коне и жокеи, които стават едно в своя устрем към победата.

На второ място журито безапелационно постави фигурата, на изящната гимнастичка с лента, изваяна от русенския скулптор ДАНИЕЛ КЪНЧЕВ. Това е едно смело изпълнение на пясъчна скулптура, тъй като е вертикално ориентирана. Създадена с много възхита и респект, тя спечели с изяществото, което излъчва.

Като победител в тазгодишното издание журито категорично постави фигурата ЛЕГЕНДАТА РОЛАН ГАРОС, сътворена от френския скулптор Дютераж Беноа! Тази скулптура прослави Русе още в разгара на състезанието, заснет от въздуха, пясъчният Рафаел Надал покори милиони сърца в стотици сайтове и социални мрежи! Изразената от пясък емоция на лицето му и цялостното излъчване на пясъчната скулптура спечелиха най-високия приз за своя автор.

Наградата на кмета на Община Русе беше присъдена на унгарския скулптор АНДРАШ ВИСКИ, за  неговия див бързей, в който със силата на водата се бори силата на гребеца и в тази спортна схватка му помагат само едно гребло и едно кану.

В категория „Специални награди” – наградата на общинска фондация „Русе – град на свободния дух” беше присъдена за пясъчния НОМЕР 20, легендарният Владислав Третьяк, световна звезда на хокейните вратари и идол на много поколения фенове, изваян с прилика до съвършенство от Александър Книш.

Специалната награда на генералния спонсор на Международен фестивал на пясъчни  скулптури, Русе’2016. „КАОЛИН“ АД се присъжда на Калоян Тодоров за пясъчния алпинист, скулптурата, която извая от пясък вечния стремеж нагоре.   

Още една специална награда от втория основен спомоществовател – фирма „ИНТЕРТРАНС 21“ ЕООД беше връчена на Светлозар Лисичков за неговия плувец.

Публиката избираше своя фаворит в продължение на два дни, а вотът се събираше в урна пред сцената. След преброяването на гласовете стана ясно, че любимец на публиката е фигурата на Котоошу. Но, тъй като по регламент пясъчните скулптури на консултантите на фестивала Руслан Коровков и Ирина Тафлевская не участват в състезанието, наградата на публиката беше връчена на  следващия по вот – индийският скулптор СУДАРСАН ПАТНАЙК с неговото силно послание ДОПИНГЪТ УБИВА СПОРТА, да пазим спортистите и истинските постижения от фалша на стимулантите!

След официалното награждаване на лауреатите на Международния фестивал на пясъчните скулптури русенци се забавляваха с концерта на рок легендите Йордан Караджов - група СИГНАЛ, Милена Славова, Стенли от ТАНГРА, Дичо – Д2 и Валди Тотев - група „ЩУРЦИТЕ“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари