Вълнуващото откриване на Фестивала на пясъчните скулптури

0

Тази вечер на русенския кей официално бе открито второто издание на атрактивния Фестивал на пясъчните скулптури.

Темата тази година е „Спортна слава, световни и олимпийски символи“, посветена на 2016г, в която Русе е европейски град на спорта, информира ТОП НОВИНИ.

Стартът бе даден от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, а на откриването присъстваха народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев, председателят на Общински съвет чл.-кор.проф. Христо Белоев, зам.-кметовете д-р Страхил Карапчански и Наталия Кръстева, и много русенци и гости на града. В церемонията взеха участие възроденият Общински мажоретен състав „Extreme” при Общински младежки дом - Русе, балет "Импулс", както и българските рок-легенди "Епизод". 

Участие във фестивала ще вземат световно известни имена: Сударсан Патнайк от Индия, Дютераж Беноа от Франция, Александър Книш от Русия, Андраш Виски от Унгария, Андрей Молоков от Чувашия. Българските участници са Даниел Кънчев от Русе, Светлозар Лисичков от София, Калоян Тодоров от Бургас. Всеки от тях е лауреат на десетки скулптурни симпозиуми и световни артистични събития. Кoнсултанти на фестивала са известните скулптори Руслан Коровков от Русия и Ирина Тафлевская от Украйна. Ruse Sand Fest’2016 е състезание между майсторите на пясъка, които ще премерят талант и вдъхновение, провокирани от спорта. В рамките на 10 дни ще изваят скулптури, представящи водни спортове, тенис, хокей, конна езда, художествена гимнастика, фигурно пързаляне, футбол и сумо. След звездната Алея на киното на кея в Русе ще блесне Алея на спортната слава от пясък.

700 тона пясък от кариерата на "Каолин" вече са транспортирани до пясъчната площадка на кея в Русе, където са подготвени пясъчни пирамиди с площ 25 кв.м и височина 3 метра. Тази година Международен фестивал на пясъчни скулптури Ruse Sand Fest’2016 предвижда и пясъчна академия за млади скулптори, които ще изработят по-малки пясъчни фигури под ръководството на големите майстори. Младите таланти вече работят по своите проекти на тема спорт. Седем детски градини са заявили участие в пясъчната работилница за деца, а 4 от тях подготвят общ проект – изработване на пясъчна мозайка с логото на кампанията „Русе – Европейски град на спорта“. 

В рамките на Международния фестивал на пясъчни скулптури е предвидена богата съпътстваща програма, която включва интересни събития, концерти и лятно кино на открито, входът е свободен. Церемонията по награждаването на тазгодишните лауреати на Ruse Sand Fest’2016 е на 3 юни от 19:00 часа, когато официално ще бъде открита и Алеята на спортната слава. Събитието ще завърши с концерт „ BG Рок легенди” с участието на Йордан Караджов ( Група „Сигнал”), Стенли (”Тангра”), Милена Славова, Валди Тотев („Щурците”), Дичо ( “D2”). 

Пясъчната работилница за деца е в събота на 4.06.2016г. от 10:30ч. с талантите на ОДЦКИ – Русе, Бате Енчо и Концерт на Росица Кирилова.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари