Глобите за незаконно превозване на пътници стигат 4 000 лева

0
Спират незаконен превозвач по донос от пътник
Спират незаконен превозвач по донос от пътник Снимка: Internews.bg

Незаконните превозвачи ще бъдат спирани от движение по свидетелства от пътници, като доказателствата ще се събират от инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” (ИААА).

Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, одобрени на първо четене от народните представители, информира Монитор.

Досега проверяващите от автомобилната администрация можеха да изискват сведения само от водача на превозното средство. Измененията се налагат, за да се улесни доказването на нерегламентирани превози на пътници с леки автомобили, без лиценз и без други документи, на цената на билета за превоз с автобус. Най-често обяснението от нередовния водач е, че вози роднини или приятели, а инспекторите не могат да поискат потвърждение от пътуващите. Със събирането на сведения от пътниците ще се улесни събирането на доказателства, че превозът е срещу заплащане.

По-висок глоби за шофьорите, които возят пътници без лиценз одобриха народните представители. За първо нарушение те стават 2000 лв., а за второ - 4000 лв., като до сега те бяха съответно 1500 лв. и 3000 лв.

"Санкциите не са насочени към споделеното пътуване между приятели, а са срещу нелоялната конкуренция и незаконната търговска дейност", коментира Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия.

Освен това шмекеруването с лицензите за превоз също ще се ограничи с приетите изменения от депутатите. Едната ограничителна мярка ще е, че според новия регламент един превозвач ще има само един лиценз за работа, който да позволява превоз или в страната или в ЕС. В момента фирма може да притежава и двете разрешителни. Лицензът за извършване на превози на у нас позволява само вътрешни транспортни услуги, докато лицензът на Общността дава право на превозвача да извършва, както международни и на превози в страната. На практика, когато превозвачът има системни нарушения и му е отнет единият от двата лиценза, той може да продължи да извършва дейността си на територията на страната с другия лиценз.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари