Германия и САЩ спорят кога ще има ваксина срещу коронавируса

0
Доналд Тръмп обеща да има ваксина до края на тази година
Доналд Тръмп обеща да има ваксина до края на тази година

Германия и САЩ започнаха дистанционен спор дали е възможно до края на тази година да има ваксина срещу коронавируса. 

Американският президент Доналд Тръмп обеща в интервю за тв канала "Фокс нюз", че до края на годината в САЩ ще започне производство на ваксина срещу коронавируса. Той отказа да съобщи повече подробности, но предупреди, че лекарите и експертите няма да са доволни от изказването му. "Смятаме, че ще имаме ваксина до края на тази година и работим много усърдно... Лекарите ще кажат, че не трябва да казвам това. Ще кажа това, което мисля..", заяви той. Според него вече тече подготовка и на производствените линии, пише вестник СЕГА

В интервюто Доналд Тръмп предупреди, че е възможно заразата да отнеме живота на 100 000 души в САЩ. В момента жертвите там са около 67 000. Тръмп категорично отхвърли обвиненията, че администрацията му е действала бавно срещу пандемията.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан обаче предупреди, че разработката на ваксина срещу коронавируса може да отнеме години. „Бих бил много доволен, ако е възможно да постигнем това за няколко месеца. Но може и да ни отнеме години, защото в процеса може да има спънки, както сме виждали и с други ваксини“, охлади той оптимизма на Тръмп. Шпанс даде интервю за тв канала А Ер Де. „Разработката на ваксини е една от най-предизвикателните и трудни задачи в медицината“, подчерта още германският здравен министър.

На този фон в Брюксел днес ще проведе днес международна донорска видеоконференция, целяща да събере 7.5 милиарда евро за борба с коронавируса. Тя е организирана от ЕК. Набраните средства ще бъдат вложени в разработване и прилагане на методи за диагностика, лечение и ваксинация срещу COVID-19. В конференцията се очаква да участват лидери от цял свят, Световната здравна организация, а също така Бил и Мелинда Гейтс.

- Франция, Италия и Испания отчитат най-ниските нива на смъртност от коронавируса от седмици насам и се подготвят да облекчат ограниченията върху гражданите си, съобщи Би Би Си. Франция регистрира 135 жертви за денонощие, а Испания – 164, най-малко от средата на март досега. Броят на смъртните случаи в Италия – 174, пък е рекордно нисък за последните два месеца.

Общият брой на заразените с коронавируса по света вече надхвърля 3,5 млн. души, а смъртните случаи са почти 250 000, сочат данните на университета "Джонс Хопкинс". 

- След двумесечна блокада в Италия от днес са разрешени разходките в парка и посещението при роднини. Властите препоръчват да се избягват прегръдки, целувки и дори ръкуванията. Ресторантите могат да отворят, за да приготвят храна за вкъщи. Подновява се и търговията на едро и частните строителни обекти. На работа ще се върнат около 4,5 милиона души. Италия е европейската държава, където има най-голям брой смъртни случаи в резултат на заразата - 28 884 от над 210 000 болни от COVID-19.

- Редица магазини отварят в Португалия и Гърция. В южната ни съседка от днес гражданите могат да излизат без да изпращат SMS или да подават декларация. Църквите отварят врати за индивидуални молитви. Отварят се и някои администрации. В болниците се подновяват плановите операции и консултациите. Разрешават се и индивидуалните спортни занимания на открито.

- В Унгария пък могат да отворят някои магазини и музеи, както и външната част на ресторантите и хотелите, също и басейните. Ограниченията обаче остават в сила за столицата Будапеща, където са общо 70 процента от регистрираните случаи в страната.

- От днес Белгия влиза в първата фаза от смекчаването на карантинните мерки. Макар че работата от дистанция остава приоритетна, се възстановяват дейностите между професионалните групи, по-известни като "бизнес ту бизнес". Отварят врати галантериите и магазините за платове, което ще позволи на хората да си купуват материал, от който да си правят маски. Носенето им става задължително в обществения транспорт. 

- В Косово от днес мерките също са по-леки, след като броят на заразените намаля, а на оздравелите се увеличи. Карантината в няколко града се отменя, а гражданите ще могат да излизат два пъти на ден по 90 минути преди и след обяд. Подновяват работа строителите, както и някои дейности в сферата на услугите.

- Поредно смекчаване на ограниченията влиза в сила в Хърватия. Първата фаза на смекчаване стартира на 27 април – беше възобновена работата на обществения транспорт, библиотеки, музеи, пазари, магазини, включително книжарници. В рамките на втората фаза от падане на ограниченията се възобновява изцяло дейността на обществените и частните здравни заведения, с изключение на специализираните институции за инфекциозни заболявания, които се борят с коронавируса. Салоните за красота и фитнес залите ще отворят със стриктно спазване на епидемиологичните мерки.

- Властите в Полша започват втората фаза на премахване на ограниченията, наложени в средата на март, за да противодействат на разпространението на новия коронавирус. Вторият етап включва отварянето  на търговски центрове, хотели, библиотеки и музеи. Позволено е да се използват спортни съоръжения на открито - футболни игрища, баскетболни игрища и тенис кортове. До шест души ще могат да тренират едновременно, като вече не е задължително спортуващите да носят маски.

- Франция няма да поставя под карантина заради коронавируса хората, пристигащи в страната от другите страни от ЕС, Шенгенската зона и Великобритания, обявиха от Елисейския дворец, цитирани от информационните агенции. От там обаче поясняват, че предстои Министерството на външните работи да уточни правилата за влизането в страната на французи и европейци от страни извън ЕС, Шенгенската зона и Великобритания. Франция се готви да започне поетапно разхлабване на ограничителните мерки от 11 май, но "санитарното извънредно положение" заради COVID-19 ще остане в сила до 24 юли, обяви правителството.

- Броят на потвърдените случаи на заразяване в Германия са 163 175, а близо 6 700 души са починали, съобщи института „Роберт Кох”. Около 132 700 души са се излекували. Най-голям брой заразени са открити в Бавария (42 997), Северен Рейн-Вестфалия (33 560) и Баден-Вюртемберг (32 411). В столицата Берлин от началото на пандемията са регистрирани 6010 случая на инфекция с COVID-19.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари