ГЕРБ: В момента в Русе върви „червена“ национализация

5
ГЕРБ са недоволни от управлението на Пенчо Милков и общинската администрация
ГЕРБ са недоволни от управлението на Пенчо Милков и общинската администрация Видео: Русе Медиа

"В момента в Русе върви една „червена“ национализация, от която избягахме преди години. Общината иска да прави всичко – да ремонтира, да чисти, да отговаря за сметището, но за това трябват специалисти, техника, материали“

Това заяви на пресконференция преди сесията на 31 юли общинският съветник от ГЕРБ-Русе Орлин Дяков. Той и колегите му Бедрос Пехливанян и Наталия Кръстева са на мнение, че общинските предприятия нямат капацитет да поемат всички дейности, които в момента се извършват от външни фирми, предава Русе Медиа .

Поводът са предлаганите от администрацията промени в структурата и дейността на ОП „Комунални дейности“ и „Паркстрой“. Като бивш зам.-кмет по комунални дейности Наталия Кръстева коментира, че за някои от дейностите има обявени обществени поръчки, които са спечелени от изпълнители, и няма как успоредно да се възлагат сходни задачи на общинско предприятие. Тя даде пример с ремонта на общинския сграден фонд, както и с предвиденото стопанисване и управление на Регионалното депо за отпадъци, което да се възложи на „Паркстрой“. Кръстева обясни, че депото си има оператор, а общинското предприятие няма как да управлява отпадъците на пет общини, които се депонират на сметището. Тя сподели също, че увеличаването на щата на двете предприятия всъщност прилича повече на изкуствено раздуване на администрациите с цел намиране на работа на подходящите хора, а не оптимизиране на работата.

Специално внимание бе отделено и на поредния проект в сферата на екологията, който обаче е от т.нар.“меки мерки“ – обучение на служителите в общинския отдел. Според Орлин Дяков финансирането от 200 000 евро, което е заложено, ще се изхарчи за повишаване на квалификацията на служителите, но не и за реални промени по темата за въздуха. „Пенчо Милков излъга в предизборната си кампания русенци, че може да направи нещо за по-чист въздух в Русе, а го всъщност не може, защото това е в правомощията на държавата“, заяви Дяков. Той коментира и вдигането на данъците на автомобилите, като по думите му предложените от администрацията промени ще ощетят най-бедните русенци, тъй като най-много се повишава налогът за старите коли.

Съветниците от ГЕРБ отново заявиха, че е недопустимо на комисиите преди сесията да няма докладчици по темата от страна на общината и да се внасят допълнителни материали по точките след установения срок. На заседанието на ОбС в петък те ще имат актуални питания по теми, свързани с косенето на тревите, детските площадки и възстановяването на паметните плочи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари