ГДБОП разби група за финансови измами в интернет

0

Петима души са задържани

Антимафиоти разбиха международна престъпна група, занимаваща се с измами, свързани с интернет платформи за търговия с финансови инструменти, информира МВР. Операцията е осъществена в рамките на съвместно разследване с Баварския централен офис за преследване на киберпрестъпността и отдела на криминалната полиция в град Регенсбург.

Групата е изградила стройна и йерархична структура, използвайки множество конспиративни похвати с цел прикриване на престъпната си дейност. Тя се е занимавала с изграждането на скрити кол центрове, посредством които извършителите се свързвали с германски граждани, представяли се за финансови брокери и им предлагали да инвестират в различни видове финансови инструменти, посредством специално създадени за целта фалшиви уеб платформи. След извършена инвестиция от страна на жертвите личният им профил на платформата бивал изтрит и всичките им опити да си върнат инвестираните средства оставали без резултат.

С цел документиране на престъпна дейност на групата в периода от 11 октомври до 2 ноември са осъществени две специализирани полицейски операции. Специализираната акция е осъществена под надзора на Софийската градска прокуратура в координация с Евроджъст.

В хода на двете операции е имало претърсване и изземване в кол център в София, на девет частни адреса и три банкови касети. Иззети са десетки компютри, мобилни телефони и парични средства на стойност над 200 000 евро, както и вещи и предмети, имащи отношение към разследването. Задържани са петима души, двама от които с прокурорска мярка до 72 часа, а трима - за срок до 24 часа. За единия от задържаните Софийската градска прокуратура е поискала от Софийския градски съд да наложи запор на автомобили, банкови сметки и недвижими имоти, за които има доказателства, че са придобити със средства от престъпната дейност.

Това е поредна акция срещу финансовите измами, показва проверка на БТА. При подобна операция националната полиция разби част от международна група, занимаваща се с финансови операции и търговия с "бинарни опции", чрез които са измамени и ощетени множество граждани на територията на цяла Европа, съобщиха от МВР. Престъпната схема е генерирала крупни финансови средства, които впоследствие са изпирани чрез фиктивни трансакции на финансови потоци.

Претърсвания са били извършени на пет адреса в София, два от които - кол центрове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари