Гавра със семейство от Красен остана ненаказана

0
Децата на разменен покойник не получиха обезщетение за гаврата
Децата на разменен покойник не получиха обезщетение за гаврата

Децата на починал мъж от русенското село Красен не получиха обезщетение за преживения ужас, след като в деня на погребението от болницата в Русе им изпратили трупа на друг покойник.

Четиримата наследници на починалия Андрей Костов приели гафа като подигравка с чувствата им към баща им и година по-късно завели дело в Русенския районен съд срещу лечебното заведение и негова служителка, която била пряко отговорна за предаването на трупа. В предявения иск наследниците пожелали да им се изплати обезщетение в размер на 10 000 лева – по 2500 лева на всеки един от тях. Един от мотивите на русенския съд да им откаже е, че липсват доказателства децата на починалия да са претърпели описаните от тях неимуществени вреди, а и било съвсем житейски обосновано да са разстроени от загубата на родител. Освен това четиримата са осъдени да платят 1000 лева за разноски по делото.

За безпрецедентния случай с разменените трупове „Монитор” разказа през август 2013 г.

61-годишният Андрей Костов починал на 19 август същата година в Комплексния онкологичен център в Русе след операция от рак на дебелото черво. Покойният бил вдовец и имал четири деца, като най-малкото било на 14 години. Близките наели траурна агенция за транспортиране на тялото до църквата в Красен, където трябвало да се извърши опелото. Служителите взели личната карта на покойника, извадили смъртен акт в общината и предали документите в патологията, след което получили ковчега. Когато обаче в църквата отворили капака, всички онемели от ужас. Вътре лежал друг покойник.

Най-малката дъщеря на починалия изпаднала в шок и се наложило да я свестяват.Близките се обадили в траурната агенция, откъдето изпратили катафалка да вземе ковчега обратно и след час в църквата бил докаран трупът на Андрей Костов. Двамата мъртъвци са имали сходни имена, което най-вероятно е довело до объркването. Другият покойник се казвал Алексей.

Решението на Районния съд не е окончателно и може да се обжалва в двуседмичен срок пред Окръжния съд в Русе.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари