Гълъб Донев акцентира върху включването на българите в Конституцията на РСМ

0
Друга важна тема на срещата беше възстановяването и поддържането на българските военни паметници на територията на РСМ
Друга важна тема на срещата беше възстановяването и поддържането на българските военни паметници на територията на РСМ Снимка: Пресслужба на Министерския съвет

Друга важна тема на срещата беше възстановяването и поддържането на българските военни паметници на територията на РСМ 

Служебният министър-председател Гълъб Донев прие в Министерския съвет министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет, предаде БТА. В хода на разговора им премиерът Донев акцентира върху необходимостта двете страни последователно да следват положителния дневен ред в отношенията си, да генерират благоприятен климат и да не допуснат ерозия на постигнатото.

„Извеждайки партньорството на преден план в нашите отношения, показваме, че имаме реално общо желание за постигане на резултати в полза на нашите граждани“, отбеляза служебният премиер.

В рамките на разговора акцент беше поставен върху въпроса за включването на българите в Република Северна Македония като държавотворен народ в Конституцията на страната, което е ключова стъпка в контекста на започването на преговори за членство в Европейския съюз. Премиерът Гълъб Донев посочи още ползите от задълбочаване на търговско-икономическите отношения между двете страни, както и от продължаване на секторното сътрудничество. Бяха дискутирани също сътрудничеството в енергийната сфера, както и реализирането на Коридор 8 като стратегическа европейска артерия за транспорт и комуникация.

Пред външния министър Османи министър-председателят изтъкна също значението, което България отдава, на възстановяването и поддържането на българските военни паметници на територията на Република Северна Македония, като изрази очакване за подкрепа по темата от страна на правителството в Скопие.

По-рано през деня служебният министър на външните работи Николай Милков се срещна с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който е на работно посещение в София. В хода на проведените разговори бе направен преглед на двустранния дневен ред и изпълнението на постигнатите ангажименти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари