Фолк певицата Валя вдигна градуса на събора в Ценово

4

За тринадесети път се проведе фолклорният събор „Ценово пее и танцува“.

С изпълненията на гайдарска група от Златоград беше поставено началото на тринадесето издание на Фолклорния  съборЦеново пее и танцува“. Централният площад се оказа тесен, за да побере желаещите да присъстват на откриването на традиционната проява. Фестивалът вече трайно се вписа в културния облик и празничния календар на общината и Министерството на културата.

За втора година фолклорният съборЦеново пее и танцува“ е включен като едно от българските събития в Календара на европейските дни на културното наследство. 

Ценово пее и танцува“ е своеобразен пазител на непреходните традиции и богатата духовност на българския народ. Благодарение на традициите и обичаите сме успели да съхраним националната си идентичност през вековете. Нашите песни, танци, музика и бит пленяват всеки, който се докосне до тях. Затова сме длъжни да познаваме и да пазим традициите и обичаите си.

Те представляват символ на обединение и родолюбие и са повече от доказателство за богатата духовност и здрави корени на българина. Изключително много се зарадвах, когато видях, че толкова много млади хора и деца са заявили участието си във фестивала“, изтъкна в приветствието си кметът на община Ценово д-р Петър Петров.

На сцената през двата дни на събора ще се изявят повече от 65 самодейни групи и състави с повече от 1100 участници, а индивидуалните изпълнители са повече от 45.

Членовете на Пенсионерския клуб „Млади сърца“, облечени в национални носии върнаха изпълнители и гости назад във времето като пресъздаваха забравени занаяти. Жените нагостиха всеки желаещ със сладък булгур, едно от традиционните ястия за долното поречие на Янтра.

Песните на фолк певицата Валя повдигнаха градусите на емоциите и настроението. На площада в продължение на повече от час се виеха кръшни български хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари