Европа внася рекордни количества втечнен природен газ от Русия

1
Вносът на руски втечнен природен газ (ВПГ) е нараснал с над 40% спрямо миналата година
Вносът на руски втечнен природен газ (ВПГ) е нараснал с над 40% спрямо миналата година Снимка: iStock/Getty images

Вносът на руски втечнен природен газ (ВПГ) е нараснал с над 40% спрямо миналата година

Европа внася рекордни количества руски газ по море, съобщава вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. Вносът на руски втечнен природен газ (ВПГ) е нараснал с над 40 процента между януари и октомври тази година спрямо същия период година по-рано, което показва, че континентът не се е освободил напълно от зависимостта си от Москва за доставките на синьо гориво, макар транспортът по газопроводите да е почти напълно спрян.

Руският ВПГ се равнява на 16% от европейския морски внос на газ за съответния период. Макар общият обем от 17,8 млрд. куб метра да е сравнително малко спрямо вноса на газ по тръбопроводи, достигащ 62,1 млрд. куб метра, той все пак оставя Европа уязвима от използването на енергията като оръжие от страна на Кремъл.

"Някой ден Путин може да се събуди и да каже "ще спрем да изпращаме ВПГ за Европа, което ще принуди региона да купува от дори по-скъпия спотов пазар", предупреждава Ан-Софи Корбо, изследовател на глобалните тенденции в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

Русия би могла също така да отклони пратките към страни, които изпитват остра нужда от ВПГ като Бангладеш или Пакистан, продавайки на ниски цени, за да "получи политически ползи" и "да окаже натиск върху европейците", допълва тя.

По-голямата част от руския ВПГ идва от съвместния проект "Ямал ВПГ", чийто мажоритарен собственик е руската "Новатек", а останалите дялове са поделени межди френската "Тотал" (Total), китайската Си Ен Пи Си (CNPC) и китайски държавен фонд. Малко под 10 на сто от акциите на "Новатек" същевременно са собственост на държавния концерн "Газпром".

Срещу руския газ не са наложени санкции заради значимостта му за енергийната сигурност на европейските страни. Кремъл се възползва от това, постепенно намалявайки тръбопроводните доставки след нахлуването в Украйна, което доведе до скок на цените и провокира криза с разходите за живот за гражданите на континента.

Транспортът на синьо гориво по газопровода "Ямал - Европа", който преминава през Полша, е спрян от месец май, а доставките по "Северен поток-1", който преминава от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, бяха спрени през лятото. По-късно по съоръжението избухнаха взривове, което според някои европейски страни е било умишлен акт на саботаж.

Освен това Русия неотдавна заплаши да намали доставките за Западна Европа, извършвани по единствения тръбопровод, който все още свързва европейския пазар с руските находища през територията на Украйна. По данни на института "Брьогел" тръбният газ, доставян от Русия, е около 80 процента от получавания през същия период на миналата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    7
    до 5
    Ако помниш украинците първи започнаха да избиват цивилни граждани и да атакуват граждански обекти. Нормално е руснаците да им го върнат. А дали Русия е клекнала - едва ли! Докато САЩ и ЕС не започнат да вият от глад и да се тресат от бунтове, руснаците няма да приключат с Украйна.:)
  • 4
    6
    До 1
    Абе,изклатен московчанин,прочети внимателно,виж цифрите,вземи калкулатор,ако ти е трудно на ум да сметнеш и прецени откъде идва основния втечнен газ..
  • 4
    5
    LOL
    Каква слава бе, брутален срам е :D Най-голямата и най-въоръжената държава в света клекна пред Украйна. Пълен военен неуспех и безсилие е причината за ракетните атаки и убийствата на цивилни. Седят си на източната граница и пращат ракети срещу електроцентрали, жилищни сгради. Всички удари са 100% върху цивилни обекти с ракети от на майната си. Слава каза хахаха. Още по-срамното е, че атаките са срещу техните съседи и уж братски народ. Нали уж по военни обекти щяха да атакуват само, щяха да освобождават...и какво стана то? Всичките ракетни удари са по цивилни обекти.
  • -6
    4
    Слава России! до 2:
    Относно измирането – винаги даваме предимство на младежта!
  • 5
    3
    До 2
    Ходи си ти в усрайна на студено и тъмно третополово изчадие!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари