Емилия Ковачева нямала пари да си плати гаранцията!

0
В четвъртък Софийският градски съд пусна Ковачева, която дотогава бе под домашен арест
В четвъртък Софийският градски съд пусна Ковачева, която дотогава бе под домашен арест

Акушерката Емилия Ковачева от Самоков, обвинена в опит за убийство на новородено бебе, няма пари да си плати гаранцията.

“Тя е в изключително затруднено положение”, съобщи адвокатът ѝ Владислав Янев.

В четвъртък Софийският градски съд (СГС) пусна Ковачева, която дотогава бе под домашен арест, на свобода срещу 1500 лв. Решението не е окончателно. Предстои до 3 дни Софийската градска прокуратура да прецени дали ще го протестира. При протест освобождаването на Ковачева ще се решава от Софийския апелативен съд, съобщава 24 часа.

15 месеца след малтретирането на малката Никол Димитрова, детето се чувствало добре, обгрижвано с много любов от родителите си и по-голямата си сестричка, твърдят близки до семейството.

Делото срещу Ковачева тръгна в СГС на 21 януари, 9 месеца след като бе задържана по обвинение, че е малтретирала невръстната Никол. Срещу акушерката има и друго разследване за нанасяне на телесна повреда на още четири новородени по време на нощните ѝ дежурства през март и април 2015 г.

За новите случаи се разбра по време на разследването за опита за убийство на Никол.

Според обвинителния акт бебенцето е бито в продължение на 83 минути в нощта срещу 18 април. 41-годишната акушерка го удряла с ръце и стъклено шише за хранене, душила и притискала. Ето какви са фактите според прокуратурата. Малтретирането на момиченцето започва в стаята за новородени в болницата “Софиямед” в 1,49 и продължава до 3,12 ч.

До разплитането на случая се стига на 21 април 2015 г., когато новороденото момиченце постъпва в болница “Токуда” с опасност за живота. Състоянието му е изключително тежко - то стене, пъшка, трудно диша. На двете лекарки, които го приемат, им прави впечатление, че главата му е неестествено отекла, а температурата му е 38 градуса. Рентгенова снимка показва счупване на дясната кост на главата.

Спешно е извършена консултация с началника на отделението по неонатология в “Токуда” д-р Радка Масларова и се решава детето да бъде прегледано на скенер.

Изследването показва много кръвоизливи и мозъчен оток. Лекарите започват лечение с антибиотици срещу анемията и отока. В следващите часове медиците овладяват анемията, но при всеки допир до главичката момиченцето стене.

Счупването на костта е вдясно, а многото кръвоизливи - вляво, което показва, че детето е било удряно от двете страни на главичката. Върху сънната му артерия има кръвоизлив, което пък според специалистите говори за душене.

На 21 април е свикана лекарска комисия с различни специалисти. Заключението на доц. Галина Недялкова е - при Никол се наблюдава синдромът на малтретираното дете.

Ръководството на “Токуда” решава да съобщи в полицията и на шефовете на “Софиямед”. Там започват проверка в отделението по акушерство и гинекология. От лекарите, грижили се за Никол, са поискани доклади какво е било състоянието ѝ при прегледите. Иззети са всички изследвания, както и епикризата, с която момиченцето е откарано в “Токуда”.

Според прокуратурата само благодарение на бързата намеса на лекарите не се е стигнало до смърт.

Досега по делото срещу Ковачева са минали 5 заседания. Те ще се запомнят с постоянните искания на защитника ѝ Владислав Янев. На последното той поиска отвод на съда, както и на цялата Софийска градска прокуратура, в която работят 110 прокурори.

“Направих го, за да предизвикам общественото внимание, въпреки че знам, че нямам право да искам отвод на цяла институция”, каза Янев.

Той настоял прокурорите да се отведат, защото не били направили нищо по други две разследвания. Едното трябвало да изясни кой е предоставил на медиите записи от камерите в стаята за новородени. Второто е по жалба на адвоката, че Ковачева е удряна от полицаи при задържането. То обаче е прекратено по липса на данни за престъпление.

Родителите на Никол стоически понасят заседанията в съда, макар че на няколко пъти бащата на детето едва сдържаше гнева си. Те избягват контакт с медиите, защото по думите им това не би ускорило процеса.

Преди време в единствената си медийна изява Румен Димитров обясни, че макар Никол да е добре и да се възстановила след преживянато, я гледат като рохко яйце. Първата дума, която Никол казала, била кака. Малката красавица има по-голяма сестра, която е на 6 г. Винаги, когато Никол прави или направи нещо обаче, родителите си задават въпроса дали това е нормално за възрастта ѝ.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари