Екоинспекцията в Русе прогнозира по-малко дни с ФПЧ

0
През ноември нямало нито едно превишение на показател ФПЧ
През ноември нямало нито едно превишение на показател ФПЧ Видео: Русе Медиа

Предложение до Общинския съвет за учредяване на Временна комисия за атмосферния въздух в Русе ще представи в понеделник пред медиите кметът на Русе Пенчо Милков, предава Русе Медиа.

Русе е един от градовете, чувствителни на тема качество на въздуха. Наред с множеството миризми от производствените предприятия, в зимния период се увеличава замърсяването с фини прахови частици. Основен източник са печките на твърдо гориво, както и нерегламентираното изгаряне на плоскости от ПДЧ.

За жителите на Русе твърдото гориво е най-евтиният вариант за отопление, макар това да замърсява въздуха. Повече ги тревожат за миризмите от промишлени източници, които им напомнят хлорните обгазявания отпреди години.

В момента мирише, не мога да уточня точно какво е, но има някакъв аромат на нещо като лакове, нещо подобно, което не е от фини прахови частици. Бих казал, че замърсяването е от горива, от такива работи“, казва Илиян Несторов.

В зимния период замърсяването на въздуха е основно от фини прахови частици, отчитат от екоинспекцията. Но тенденциите според тях са положителни.

От началото на отоплителния сезон данните са такива – през ноември няма нито едно превишение на показател ФПЧ, през декември до настоящия момент имаме няколко дни с превишения на показател ФПЦ. За цялата година при норма 35 дена допустими с превишения, до момента са 39 дните, които са превишени стойностите на показател ФРЦ 10 мкгр на куб. метър. За успокоение на гражданите мога да кажа, че тази година броят на дни с превишение ще бъде по-малко от миналата година, като миналата година са от порядъка на 60 и няколко дена. Тази година мисля, че няма да превишат повече от 50“, коментира директорът на РИОСВ-Русе инж.Любомир Атанасов. Според лекарите обаче мръсният въздух, без значение от причината, има сериозни последствия за здравето.

„То ще влияе най-вече върху заболеваемостта от белодробните заболявания, включително и рак на белия дроб, защото някой ще се разболее от рак на белия дроб, но някой ще се разболее от ХОББ, хронична обструктивна белодробна болест, ще има алергични реакции като астма“, обяснява управителят на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров.

Медиците прогнозират, че днешните замърсявания на въздуха ще доведат до бум на белодробните заболявания в следващите десетина години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари