80 домакинства в Русе ще заменят старите си печки с нови догодина

3
Старите замърсяващи отоплителни уреди ще бъдат взети от общината и транспортирани за рециклиране
Старите замърсяващи отоплителни уреди ще бъдат взети от общината и транспортирани за рециклиране

6 общини участват в проект, финансиран с европейски средства, който цели намаляването количеството на фините прахови частици (ФПЧ) във въздуха.

Става въпрос за следните общини: София, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Бургас и Монтана. 

Това е първият за България одобрен от Европейската комисия Интегриран проект по Програма LIFE. Пилотната му фаза започва догодина. Идеята е общината да замени старите печки на участниците в проекта с нови /пелетни или газови камини/.

Целевият брой домакинства за Община Русе, които участват в Схемата е 1468 бр. домакинства, от които 80 бр. домакинствата ще бъдат пилотно тествани през 2020 г.

Безвъзмездно по Схемата ще се финансират: доставката на допустимото оборудване; монтажът на допустимото оборудване; обучението за експлоатацията на допустимото оборудване; профилактика на доставените уреди по Схемата – еднократно за първата година след доставката и монтажа на отоплителния уред/ и гаранционното обслужване за петгодишен период при условие, че крайният бенефициент спазва правилата за експлоатация и поддръжка, посочени в Договора с общината за доставка и монтаж на новото отоплително оборудване.

Вашите старите замърсяващи отоплителни уреди ще бъдат взети от общината и транспортирани за рециклиране и оползотворяване.

Целта на предаването на старото оборудване е да се избегне повторната продажба и повторната им употреба.

Повече информация за изпълнението на проекта в Русе може да видите ТУК.

Основните критерии, по които се избират домакинствата, са да се отопляват на дърва и въглища и да са собственици или съсобственици на имотите, които са с жилищно предназначение. Необходимо е да са заявили своето желание и да са платили към момента на кандидатстването данъците на имота си.

Проблемите тепърва предстоят, защото всяка запалена печка на твърдо гориво е колкото 13 автомобила или 50 хиляди печки се равняват на 900 хиляди автомобила повече, посочват от "Въздух за здраве".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари