Егати държавата, щом Борисов я управлява над 10 години

9
Сега ще ни „подхвърлят“ че записът е манипулиран, използван е гласът на Борисов, но видите ли, изваден от контекста…
Сега ще ни „подхвърлят“ че записът е манипулиран, използван е гласът на Борисов, но видите ли, изваден от контекста…

Скандалният запис, в който се чува гласът на Бойко Борисов, превзело социалните мрежи днес, предизвика вълна от недоволство….но само във интернет пространството 

Нито една от т.нар. национални медии не отрази чутото от целия български народ. Всички нормално мислещи люде по нашите ширини са втрещени от „изказа“ на Борисов и изобщо от политическото задкулисие, така очевидно след изтичането на този запис.

Да, половината от простолюдието и най-големите медии, ще кажат, че записът е манипулиран. Същото ще твърди и политическият елит. Защото никой от властимащите няма нужда от промяна на така приятното им статукво. Този „безметежен“ преход е безкрайно удобен на групировките, превзели държавата. На икономическата олигархия, на комунистическите наследници.

Само че!

Дали е достоверен гласът на Борисов или не, вече не е от значение. Защото духът от бутилката вече е пуснат. Управляващите подценяват силата на масата. Не искат да проумеят, че ние, останалите, вече имаме достъп до информация. Можем да формираме мнение, четейки на няколко езика. Знаем как в наистина демократичните общества, за подобно политическо лицемерие, си отиват цели правителства. Подозираме, че това, в което сме принудени да живеем, няма нищо общо с демократичните постулати на модерното съвремие.

Ще припомня само един подобен казус /въпреки че примерите са много/. Миналата година цялото австрийско правителство подаде оставка и насрочи нови избори. Това се случи след като в общественото пространство бе разпространен запис с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, уличаващ го в корупция в името на проекти, свързани с руски олигарх. Още на следващият ден, Щрахе напусна поста си, а след това падна и цялото австрийско правителство.

Как е у нас?

Сега ще ни „подхвърлят“ че записът е манипулиран, използван е гласът на Борисов, но видите ли, изваден от контекста… Но истината е, че ние всички вътрешно в себе си знаем, че този човек има точно такъв изказ. Съвсем убедително пасват и думите, звучащи от записа и обидните квалификации и начина на разсъждение. Няма как и да не чуете, че разговорът на българския премиер, тече на фона на чалга канал…..

"Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер!"

Така навремето Нейчо Неев възкликна в момент на изненада. По-възрастните си го спомнят. Проблемът е, че политическият модел на управление в България, не се е променил на йота. Уви! Просто Борисов не е толкова откровен, колкото Неев. Но със сигурност му е забавно да ни управлява вече десетилетие.

И още нещо! В австрийския корупционен скандал, гражданите реагираха остро. Хиляди австрийци излязоха на протест пред сградата на правителството с искания за оставка. И я получиха. Няколко часа по-късно.

Мечтая си някой ден, а защо не и днес, България да настигне Австрия. Поне по гражданска съвест, ако не по друго…

Звездомира Николова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари