Да надникнем в политическото бъдеще на България

1
Промяна не може да се очаква. Патовата политическа ситуация ще продължи, прогнозира журналистът Иван Бакалов
Промяна не може да се очаква. Патовата политическа ситуация ще продължи, прогнозира журналистът Иван Бакалов Снимка: БТА

Промяна не може да се очаква. Патовата политическа ситуация ще продължи, прогнозира журналистът Иван Бакалов

Да надникнем в бъдещето. Това правителство е приключило, идат избори. Борисов се изтъпанва пред телевизиите и със сърдит глас нарежда – „Ние от ГЕРБ имахме само един министър, всичко им дадох на тех. Аз търпех, да има стабилност. И кво напраиха?“

Каквото и да са направили, Борисов ще ги подреди както си знае.

Стратегическа политическа грешка допуснаха ПП-ДБ да влязат в такова правителство. Алтернативата беше ГЕРБ с ДПС, ИТН и някой златен пръст да направят правителство и стабилно да изгубят следващите (предсрочни) избори. Но желанието на ПП и насипното дясно да управляват и нещо да променят, ги качи на ските и Борисов им ги намаза.

По-сериозната щета ще понесе ПП. Те събираха по-широк спектър избиратели от насипното дясно. ДБ поначало си бяха формацията, която беше податлива да пристане на Борисов. Така или иначе, част от тях са го правили.

Първата грешка беше, че ПП влезе в коалиция с ДБ. От ДБ се нагласиха за сметка на ПП с повече депутати, отколкото реално могат да вземат. ПП влезе в техния коловоз и заприказва за лустрации, паметници и смяна на националния празник. Самоубийствени инициативи, които са спорни и започнаха не навреме. Благодарение на тях ще се представят зле, дори много зле, на местните избори.

Втората грешка беше т. нар. сглобка. За която Лена Бориславова наивно обяви, че работела и модела „Борисов“ вече го няма. Трогателна наивност.

Борисов губи влияние и отстъпва от властта си, но още държи под контрол прокуратурата, агенции и служби. Той си е създал цяла паралелна власт. Много има още за чегъртане, само че няма да успеят. На следващите избори Борисов ще бъде достатъчно силен, за да влезе пак в коалиция, с когото си избере.

И в Германия вече над 10 години управляват заедно леви и десни. Но у нас не става дума за нормални партии, управляващи и опозиционни, които влизат в широка коалиция. Става дума за организирана в партия престъпна група, за множество афери на Борисов, които остават неразследвани. И коалицията с него е начин да бъде спасен от съдебно преследване.

Промяна не може да се очаква. Патовата политическа ситуация ще продължи. В обозримо бъдеще не се очертава друга нова политическа сила, която да е алтернатива на Борисов, освен ПП-ДБ. Нито БСП, нито ИТН или „Възраждане“ се в състояние да съставят правителство, могат да бъдат само патерица на Борисов.

Иван Бакалов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари