Дронове на Пентагона пазят Златко Баретата

0
Близо 10 милиона лева е похарчил Златомир Иванов-Баретата за маниакални охранителни мерки
Близо 10 милиона лева е похарчил Златомир Иванов-Баретата за маниакални охранителни мерки

Близо 10 милиона лева е похарчил Златомир Иванов-Баретата за маниакални охранителни мерки, разкриха негови авери, предаде „Всеки ден".

След стрелбата срещу гангстера в началото на 2013 г. пред входа на Съдебната палата в София той е развил състояние, близко до психическо разстройство, че всеки момент може да бъде гръмнат отново. Поради тази причина е въвел суперстегнати и дори екстравагантни мерки за опазването на живота си.

Най-новите охранителни придобивки на Златко били два дрона. Те са купени преди месец и всеки един тях струва по 20 000 евро. Дроновете са взети чрез специална поръчка от САЩ от производител, който работи и за Пентагона. Летателните машини могат да останат във въздуха с едно зареждане близо 16 часа. Оборудвани са с последно поколение камера. От височина близо 1000 метра дроновете предават кристално чиста картина какво се случва на земята.

Златомир Иванов ги е купил, за да патрулират в небето в района на къщата му в столичния квартал „Драгалевци" и да снимат подозрителни коли и лица. Близки на бандита разкриха пред „Всеки ден", че той лично навигирал дроновете и избирал маршрутите им. Машините са само с охранителни функции, а не нападателни.

Отделно от това към днешна дата за Баретата работели 12 бодигардове, които следват като верни кучета всяка негова крачка. Те са въоръжени със законни пистолети и ножове. Имат договор към една от фирмите на наркобоса „Аркус-Сигурност" ООД.

Иванов пък не излиза от дома си в столичния квартал „Драгалевци" дори и да си изхвърли боклука без бронежилетка. Тя е немско производство с най-високата степен на защита и струва близо 5000 евро. Бодигардовете му са професионалисти с богат опит в тази професия. Месечните им заплати са по 2000 лв. чисти на човек. Отделно Иванов осигурява храната и водата им, което прави още 6000 лв. на месец. Така сметката се закръгля на 30 бона на месец.

Това са само обаче оперативните разходи. Далеч по-сериозна инвестиция гангстерът е направил в палата си. Всички врати са бронирани, а прозорците са със специални стъкла, които могат да издържат на стрелба с пистолет. Във и около дома му имало 15 камери, които записват 24 часа нонстоп. За тези записи е купен и сървър, който струвал 3000 лв. Всеки посетител преминава през детектор за метал все едно влиза в летище.

Улицата, на която се намира домът му, е почти със статут на частна. Всяка кола, която преминава там, се записва и спира от мутрите му. Закупил е и три бронирани автомобила, всеки от които струва по около 300 000 лв.

Отделно наркобаронът плащал всеки месец заплата на близо 10 служители на службите за сигурност, работещи на различни нива в МВР. Например имал неофициално договорка с лица от столичното Шесто РПУ, към който район е и кв. „Драгалевци", където той живее, патрулка често да се навърта в началото на улицата, водеща до палата му. Така освен частната му охрана той де факто получава и полицейска. Баретата от години си има специфични контакти с ченгета.

Грандиозен скандал със служители на Трето полицейско управление избухна през октомври 2009 г. Тогава в съдебна зала един от свидетелите срещу престъпната група „Фирмата" на Златко Баретата хвърли бомба с твърдението, че между 5000 и 8000 лв. рушвети са прибирали всеки месец полицаи от Трето РПУ в столицата.
За отличните му контакти в Шесто РПУ говори и друг факт от миналото.

Столичен бизнесмен през 2012 г. е подавал жалба в управлението на бул. „Бъкстон" за брутално изнудване и заплахи, които са му отправени от личната охрана на мафиота. Вместо по сигнала да бъдат взети мерки и привикани на разпит мутрите на гангстера, полицията е насочила вниманието си към жертвата. Бизнесменът бил посетен от полицаи от Шесто в офиса, които деликатно му казали, че няма смисъл да се занимава със Златко Баретата и по-добре да си оттегли жалбата.

Златомир Иванов имал и перфектни позиции през изминалите години в отдел „Наркотици" в СДВР, твърдят разследващите. Един от бившите полицаи, работещи там, известен като Тони, е засичан да предава информация лично на мафиота за предстоящи акции.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари