Турският дрон "Байрактар Акънджъ" порази първата си цел

31
Тестовата стрелба е била по движеща се цел в морето
Тестовата стрелба е била по движеща се цел в морето Снимка: АА / архив

Тестовата стрелба е била по движеща се цел в морето

Турският безпилотен летателен апарат „Байрактар Акънджъ“ е извършил успешно първата си тестова стрелба по движеща се цел в морето, съобщава държавната телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Байрактар Акънджъ“ успешно е унищожил катарамана „Албатрос“, използвайки оптична система за разузнаване, наблюдение и насочване, разработена от турската отбранителна фирма „Аселсан“.

Бойният апарат „Акънджъ“ е създаден от турския производител на дронове „Байкар“ и е разработен изцяло с местни ресурси.

С успешното преодоляване на предизвикателството турската отбранителна промишленост премина още един важен праг. Така при първия си опит безполотният летателен апарат демонстрира въздействието си на бойното поле“, заяви ръководителят на „Байкар“ Селчук Байрактар.

Байрактар Акънджъ“ не е обикновено оръжие или самолет, а летящ интелигентен робот, оборудван с десетки компютри, десетки хиляди редове код и изкуствен интелект", заяви още той.

През 2023 г. 83 процента от общите приходи на компанията „Байкар“ са придобити от износ на отбранителна техника, сочат данни на турските власти, цитирани от ТРТ.

Производителят на дронове е "експортен шампион" в отбранителната индустрия с дял от 90 на сто от общия износ на отбранителна продукция.

По-рано този месец Ройтерс съобщи, че компанията е започнала изграждането на фабрика в Украйна и планира да удвои производството на тежкия дрон „Акънджъ“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    Аладжанмъ
    Яшасън Байрактар вур рус чакаларъ!
  • -1
    6
    Турчин
    Да го духате
  • -1
    5
    Кольо
    "Акънджийството" е разграбване на християнски територии
  • -3
    4
    До Алекс дудука
    Духай бе мангал
  • -27
    3
    Alèx
    И ПО ДОЛНИЯ КАВАЛ ДА НЕ МИ КАЗВА АМИН ОТ ДЖАМИЯТА! МАЙКА МУ СИГУР Е С ПАТЛАШКА ФАМИЛИЯ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари