До дни става ясно дали ще се поставя втора доза от AstraZeneca

0
Очаква се ЕМА да се произнесе за ваксината на „Янсен“ следващата седмица
Очаква се ЕМА да се произнесе за ваксината на „Янсен“ следващата седмица Видео: bTV

Очаква се ЕМА да се произнесе за ваксината на „Янсен“ следващата седмица

До няколко дни става ясно какво ще се случва с втората инжекция на хората, получили първата си доза от AstraZeneca. Българските здравни власти изчакват становището на Европейската агенция по лекарствата, както и това на експертните съвети към Министерството на здравеопазването дали е безопасно.

Новината дойде от министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

Той обяви още, че е настоял да има единно становище от Брюксел относно прилагането на Оксфордския препарат срещу COVID-19.

В момента Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) извършва допълнителен анализ за действието на векторните ваксини, каквито са препаратите на AstraZeneca и Янсен. Проверките са заради случаите на кръвни съсиреци, потенциално свързани с препаратите. Становище на ЕМА се очаква в четвъртък.

За ваксината на AstraZeneca решенията са два типа – едните са регулаторни и се вземат от Европейската агенция по лекарствата, на база на анализа на информацията, която постъпва при нея. Другите са на национално ниво и се вземат от националните комитети или щабове. От регулаторна гледна точка има единен подход. Съотношението полза – риск е положително и ваксината може да се прилага. ЕМА на този етап е предоставила информация при коя възрастова група се наблюдават тези изключително редки лекарствени реакции", посочи Богдан Кирилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари