Директорът на болницата в Бяла: Хора с положителен антигенен тест се разхождат и сеят зараза

4
Директорът на болницата в Бяла: "Забелязваме хора с положителни тестове по магазини, по улиците, един дори доведе баща си в болницата за рентгенова снимка"
Директорът на болницата в Бяла: "Забелязваме хора с положителни тестове по магазини, по улиците, един дори доведе баща си в болницата за рентгенова снимка" Снимка: Монитор

"Изследването трябва да се признае като повод за карантиниране. Приятел с фирма ми се похвали, че няма болни служители. А аз знам, че има и не мога да му кажа"

Това заяви в интервю на Жанета Йорданова от вестник "Монитор" управителят на болницата в град Бяла Димитър Димитров

- Г-н Димитров, болницата в Бяла даде свидна жертва в битката с COVID-19 – неотдавна след като се зарази, почина дългогодишният ѝ директор д-р Ботьо Ботев. Как ще го запомни екипът на лечебното заведение?

- Д-р Ботьо Ботев не беше обикновен лекар, д-р Ботев беше кауза. Този човек отдаде 53 години на здравеопазването в град Бяла и винаги е казвал, че ако един ден трябва да си остане вкъщи, това за него е краят на живота. Учил ни е, че каквото и да ни сполети, никога не трябва да излизаме от живота. Когато човек няма цели, няма мисии, животът просто е свършил. Имаше множество придружаващи заболявания и ние сме го съветвали, че би било разумно в тези времена да е малко по-предпазлив. Но независимо от тежките си болести и възрастта си – беше на 79 години, идваше всеки ден на работа. Когато се почувства недобре, настояхме да си направи изследвания и се оказа, че е положителен за коронавирус. Пораженията върху белите му дробове бяха много тежки. На 12 ноември за последно бе на работа, а след три дни постъпи за интензивно лечение в русенска клиника, където почина. Мисля, че след д-р Ботев болницата в Бяла няма да е същата. Работих дълги години рамо до рамо с него, винаги ми е давал възможности и е бил мой учител. Сега повечето от нещата в управлението на болницата не са нови за мен и смятам, че въпреки голямата загуба трябва да продължим с достойнство.

- В МБАЛ „Юлия Вревска“ се лекуват пациенти с коронавирус в средно тежко състояние, а нуждаещите се от интензивно лечение изпращате в Русе. Това означава ли, че не толкова често срещате смъртта при тези болни?

- Имаме починали с коронавирус, седем души са досега. Заболяването е много коварно и в някои случаи още при приемането, докато правим необходимите прегледи и изследвания, човекът издъхва. Само един случай имаме на жена, която лежа в COVID отделението, беше контактна и трябваше да ѝ се направи контролен скенер на белия дроб. След скенера изведнъж падна и почина - толкова е коварна тази зараза. На починалите с коронавирус не се прави аутопсия, но лекарите ни предполагат, че е получила белодробна тромбоемболия.

- Помните ли първия си пациент с коронавирус, как е той сега?

- Това беше една 90-годишна жена от Бяла. Приехме я през август. Близките ѝ казваха, че си е стояла само вкъщи и няма откъде да хване болестта, но въпреки това се беше заразила. После се оказа, че и внукът ѝ има коронавирус. Жената се лекува при нас и се прибра по живо по здраво у дома. Досега около 160 пациенти са преминали през COVID отделението в Бяла, което се ръководи от д-р Павлинка Георгиева, специалист по вътрешни болести и пневмология. От самото начало тя е сред своите болни и нито веднъж не се е оплакала. Започнахме с шест легла, после станаха 16, сега са 31. В цялата ни болница има 155 легла и при нас се лекуват хора не само от Бяла, а и от общините Борово, Ценово, Две могили, Полски Тръмбеш, Свищов, Попово. Около 28 на сто от пациентите не са от нашата община. Здравеопазването е такава дейност, че не можеш да откажеш хоспитализация на нуждаещ се човек.

- Ситуацията във вашата болница не е по-различна от тази в останалите – работа в условията на пандемия, недостиг на легла, тревоги. Но вие се опитахте да направите и още нещо в полза на хората - да тествате безплатно пенсионери и социално слаби с антигенни тестове. Защо се нагърбихте с това, нямахте ли си достатъчно работа и не е ли това задължение на държавата?

- Още в началото, преди да приемем пациент в болницата, му правехме антигенен тест за коронавирус и който е с положителен резултат – допълнително и скенер на белия дроб. Това не се правеше на други места и така се „замърсиха“ останалите отделения. Но при нас това не се случи и нямаме установен коронавирус в другите отделения – вътрешно, нервно, хирургия. Така дадохме сигурност на пациентите и персонала в тях, че няма да се заразят. Мина известно време и разбрахме, че това е верният път. От друга страна, забелязахме, че много служители в общината, банките, поземлените комисии, съда са с коронавирусна инфекция. Те работят с граждани и вероятно в контактите си с тях се заразяват. А гражданите не се изследват, защото няма къде. PСR тестове се правят в Русе, затова започнахме посредническа дейност – вземаме с наши консумативи тестовете и ги изпращаме за резултат в лабораториите в Русе и Варна. Когато излязоха антигенните тестове, които са с точност 95 процента, решихме с кмета на Община Бяла Димитър Славов да започнем безплатно тестване на всички пенсионери и социално слаби граждани, като се използват средствата от несъстоялите се заради пандемията културни мероприятия. Целта ни беше хората да знаят дали са заразени и ако се окаже, че са положителни за коронавирус, да пазят себе си и околните и така да се ограничи разпространението на болестта.

- Гражданите проявиха ли интерес, какъв беше резултатът?

- За малко повече от две седмици направихме 730 антигенни теста. Дори не сме искали на хората да доказват по някакъв начин, че са социално слаби. Един не сме върнали от тези, които са дошли да се изследват безплатно. Оказа се, че 350 души са положителни за коронавирус. Оттук нататък, ако нямат пари за PСR тест, те би следвало да се изолират и така да предпазят себе си и околните.

- Така ли постъпиха?

- Нищо подобно. Бяла е малък град, с около 5000 жители и всички се познаваме. Хората виждат, че имат положителен антигенен тест и не спазват мерките. Забелязваме ги по магазини, по улиците, един дори доведе баща си в болницата за рентгенова снимка. Мълчи, като му се карам, и толкова... Срещам друг по улиците и му казвам: „Направи си PСR тест, ако нямаш пари, изолирай се“. А той ми отвръща: „Ти луд ли си? Да дам 60 лева“.

- Нали знаете, че със самосъзнанието е трудна работа...

- Трудна работа е, но хората трябва да разберат, че всичко зависи от самите нас, ако искаме да излезем от тази ситуация. Срещам онзи ден един приятел, който има фирма. Хвали ми се, че работят. Слава Богу, казва, нямам болни и заразени служители. А аз знам, че има, и не мога да му кажа.

- Кажете му в името на живота.

- Резултатите от изследване ние не можем да си позволим да коментираме. Ние сме администратори на лични данни, но не можем да обявяваме в обществото. Разчитаме на самосъзнание. И продължаваме да апелираме, да обясняваме, да разговаряме с хората, ако ги срещнем, да пазят себе си и близките си. Намразваме се така, но нямаме избор. Гледахме в Закона за здравето дали не ни позволява някакви лостове – няма! Само Регионалните здравни инспекции дават предписание за карантиниране на базата на PСR тест.

- При това положение продължавате ли да правите тези тестове? Градът е малък, населението бързо може да се обхване и така ще имате ясна картина на заразата. Но какво от това?

- Разбира се, че продължаваме, макар и някои да мислят, че при подобна реакция е безсмислено. Имаме закупени още 1000 антигенни теста, ако трябва, ще вземем повече. Обадиха ни се кметовете на Борово, Ценово и Две могили, че искат да участват в тази наша инициатива с по 100 закупени теста за хора от техните общини. Мога да кажа, че каквото е в Бяла, това ще бъде и в цялата страна. Ето го резултата – дори да бяха пуснали в цялата страна тези тестове, това щеше да е картинката. Другият начин е държавата да разреши положителният антигенен тест да е повод за карантиниране.

Визитка:

Роден e през 1967 г. в град Бяла, Русенско

Завършил е инженерство в Русенския университет „Ангел Кънчев“ през 1992 г.

Във Варна е завършил здравен мениджмънт

В МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла работи от 1993 г., като е минал през всички нива на администрацията

Дълги години е бил началник на отдел „Медико-информационен“

От няколко дни е временно изпълняващ длъжността управител на МБАЛ „Юлия Вревска“ до провеждането на конкурс

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари