“Девня цимент” гори боклук законно!?

2
Любопитно е как заводът има разрешително за горене на вносен боклук, а държавата се оказа, че не е разрешавала вноса му
Любопитно е как заводът има разрешително за горене на вносен боклук, а държавата се оказа, че не е разрешавала вноса му

Според изнесена публична информация от 2016 година циментовият завод има разрешително за горене на отпадъци. И гори в пещите си такива внос от Италия.

Нова Варна” потърси официалната позиция на циментовия завод, както и данни от проверките на РИОСВ - Варна, извършвани на място за евентуални екологични последици от изгарянето.

Ето и отговорите:

1. Горила ли е в пещите си компанията в последните пет години боклуци, внесени специално за целта от Европа?

Компанията използва модифицирани алтернативни горива (RDF) от няколко години, съгласно изискванията на европейското и българско законодателство. Към момента наличните количества на модифицирани горива, произведени в България не са достатъчни за това се налага внос от европейски утвърдени доставчици. Към момента текат и преговори с различни общини в България за собствено производство на алтернативни горива и минимизирането на депонирането на битовите отпадъци. А намаляването на депонирането е един от основните ангажименти на всички страни от Европейския съюз.

2. В публичното пространство има твърдения, че от половин година компанията ползва биогориво. Откъде се внася суровината за него?

Използването на биогориво е необходима и утвърдената практика за намаляване на емисиите от парникови газове в цяла Европа. Това е в унисон с политиката на Европейския съюз за ниско въглеродна икономика. Тенденция е твърдите горива, като въглища, да се замествам поетапно с по-екологични и по-зелени такива – т.нар. алтернативни горива. В България са нужни още доста реформи, за да се достигне до нивото на западноевропейските държави по темата с управлението на общинските отпадъци. Към момента общините, които произвеждат алтернативни горина се броят на пръстите на едната ръка. Тенденцията за всички останали е да депонират на бунища, което е фатално за околната среда в дългосрочна преспектива. Варна е една от много малкото общини, притежаващи завод за преработка на отпадъци и производство на RDF алтернативни горива.

3. Притежава ли компанията разрешително за изгаряне на трансгранични отпадъци и как гарантирате, че няма да има вреди на екологията на района?

Компанията притежава всички необходими разрешителни, издадени от Министерство на околната среда и водите, което гарантира законодателно съответствие при ползването на алтернативни горива. Относно опазването на околната среда, заводът спазва европейските норми и стандарти, за да гарантира качество на атмосферния въздух, чрез непрекъснат контрол и мониторинг.

Важно е при излагане на тази тема да се покаже и ролята на правилната технология за оползотворяване на не рециклируеми битови отпадъци. Депонирането е нещо фатално за околната среда и всички тенденции водят към неговото намаляване. Когато се прилага по правилния начин, оползотворяването на RDF е единствената и най-добрата технология за намаляване на депонирането. Това показват и статистиките от Община Варна, която е най-големият местен доставчик на нашето предприятие. Чрез общата ни работа сме успяли да намалим в огромна степен депонирането, а целите и надеждите ни са то да бъде сведено до 0%.

Важно е да се отбележи обаче, че безразборното горене на отпадъци няма нищо общо с оползотворяването на RDF.

Заводът на Девня Цимент е един от най-високотехнологичните в Европа и е гордост за цялата група ХайделбергЦимент Груп. Оползотворяването на RDF се случва в херметически затворена среда и без остатък – тоест няма нито пушек, нито остатъчни пепели, защото те влизат в състава на цимента. Циментовата индустрия е единствената в света, която оползотворява материали по този начин и предлага алтернатива на депонирането.

Според неофициална информация тези отпадъци обаче са внос от Европа. Темата придоби актуалност миналата седмица, когато италиански медии изнесоха новината, че са заловен и задържан влак с 815 тона незаконен боклук за България.

Според публична информация, тиражирана в медиите през 2016 година заводът гори в пещите си балирани отпадъци от Италия. Според информация на “24 часа” от 2016 година отпадъците на Палермо и Неапол потеглят към България за съхранение. Според информацията тогава стана ясно, че заводът “Девня цимент” е сключил договор с двете италиански общини за използване на пакетираните отпадъци като гориво.

снимка ОЦОСУР

Договорът за внос на балирания боклук през пристанище Варна тогава е сключен за една година, като гориво за завода “Девня цимент” трябваше да бъдат внесени 35 хиляди тона отпадъци, според друга информация на БНТ.

От 2016-та година, дружеството е част от “Хайделберг Цимент Груп” – една от най-големите компании в света за производство на цимент, бетон и инертни материали.

В интервю за “Нова Варна” кмета на Девня Свилен Шитов заяви че, заводът изгаря въпросните отпадъци т.нар RDF, официално с разрешително.

снимка ОЦОСУР

Любопитно е как заводът има разрешително за горене на вносен боклук, а държавата се оказа, че не е разрешавала вноса му.

Почти четири години след първата официална информация за това вчера от министерството за пореден път опровергаха регламентирания внос. Министерство на околната среда и водите не е давало разрешение за вноса на боклука от Италия, италианските власти не са ни информирали за задържан на незаконен превоз за България. Това обяви вчера при изслушването си в парламента по искане на БСП министърът на околната среда Нено Димов.

„До този момент в МОСВ не е постъпвало заявление за съгласие за превоз с жп транспорт на подобен вид отпадъци и съответно не е давано разрешение. В качеството си на компетентен орган МОСВ досега не е уведомявано от италианските компетентни органи за задържане на незаконен превоз, предназначен за България”, подчерта министърът.

„Контролът по транспортиране на превоза на отпадъци е засилен още тази година, когато с цел претенция министерството е сезирало контролните органи в лицето на митниците, РИОСВ, “Гранична полиция” за повишено внимание и бдителност при превоза на отпадъци”, обясни министърът.

“Нова Варна” изпрати въпроси към РИОСВ - Варна относно горенето на боклуци в девненските заводи.

Ето и отговорите на Екоинспекцията:

Колко проверки са проведени по такива сигнали на жители на Девня и кметската администрация и в кои предприятия през последната година?

В периода януари – декември 2019 г. в РИОСВ – Варна не са постъпвали сигнали от жители на гр. Девня за горене на отпадъци в района на гр. Девня.

Какво са констатирали проверките и има ли заплаха за екологията на района вследствие на тези процеси.

На територията на община Девня функционират две инсталации за изгаряне на отпадъци, които притежават издадени по надлежния ред разрешителни документи.

Съгласно плана за контролната дейност на РИОСВ – Варна за 2019 г. са извършвани проверки на двете дружества, като не са установявани нарушения на екологичното законодателство.

Съвместното изгаряне на отпадъци в инсталацията за производство на циментов клинкер и изпусканите вредни емисии в атмосферния въздух не представляват заплаха за екологията в района на гр. Девня.

Всички емисии на вредни вещества от инсталациите се изпускат организирано през изпускащи устройства.

По представените в РИОСВ -Варна доклади от собствени непрекъснати измервания (СНИ) не са констатирани превишения на нормите за допустими емисии (НДЕ) от организираните неподвижни източници и превишения на дебитите на технологичните и вентилационни газове, изпускани в атмосферния въздух.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари