Децата от ДГ „Пинокио“ пресъздадоха българските пролетни обичаи

1

В пролетния празник се включиха деца от 3 и 4 група на детската градина

Днес в ДГ „Пинокио“ се състоя празникът „Пролетно веселие“, в който се включиха деца от 3 и 4 група на детската градина. Те пресъздадоха традиционните български обичаи при отбелязване на пролетните празници Благовец, Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден. Гости на събитието бяха заместник-кметът Енчо Енчев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и русенският митрополит Наум.

„Да бъдем добри хора, не само по светли празници, а през цялата година. От нас зависи дали градът ни ще е едно по-хубаво място, с успели и спокойни хора“, обърна се заместник-кметът към персонала и възпитаниците на градината. Той им пожела да прекарат щастливо предстоящите великденски празници, заобиколени от най-близките си хора.

Децата пресъздадоха с танци и ритуали идването на пролетта. Нагиздени с пролетни цветя, те пяха и дадоха благословията си за здраве и плодородие. Представен бе и обичаят „кумичене“, който се извършва на Лазаровден. Лазарките правят венци от върбови клонки и ги пускат по реката. Венецът, който излезе най-отпред, носи на собственичката си титлата "кумица". Титлата задължава другите лазарки да я уважават и да търсят съветите ѝ през цялата година. Момичето, окичено с титлата, трябва да приготви и празнична трапеза.

Децата показаха също боядисване на яйца и връзване на гергьовска люлка за здраве. Празненството завърши с пожелания за вяра, надежда и любов в душите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари