Какви празници ни чакат през април?

2
Този месец е наситен с празници
Този месец е наситен с празници

Този месец е наситен с празници.

До 24 април продължава Великденския пост, и ако искате да спазвате християнската традиция, добре е да имате под ръка православен календар, предава bTV.

На 6 април - сряда, ще почетем Успението на Свети Методий Славянобългарски. Той е по-големият брат на Константин-Кирил Философ. Двамата са сред Светите Седмочисленици на православната ни църква и почитани като съпокровители на Европа.

На 16 април ще честваме Лазарова събота, или според народната традиция – Лазаровден. Този празник винаги е в последната събота преди Страстната неделя. Тогава в храмовете се отслужва Литургията на Свети Йоан Златоуст.

На следващия ден - 17 април, е Неделята на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим. В народната традиция този празник е Връбница или Цветница. Тогава ще поздравим и всички, които носят имената на цветя или дървета.

Страстната седмица и Пасхалния пост приключват на 24 април - неделя, когато ще бъде огласена Благата вест за Възкресението Христово! Оттогава, в продължение на 40 дни вярващите християни се поздравявят с "Христос Воскресе" и отговора - "Воистина Воскресе"!

На 25 април - понеделник, започва Светлата седмица след Възкресение Христово. Тогава продължават и празничните богослужения в православните храмове.

Подобни ще са събитията и на 26 април - третият ден на Великден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари