Детето със съмнения за мистериозния хепатит у нас, първоначално е лекувано за бронхопневмония

0
От Центъра по заразни и паразитни болести обясниха, че няма опасност от епидемия
От Центъра по заразни и паразитни болести обясниха, че няма опасност от епидемия Видео: NOVA

Пациентът е 4-годишно дете от Дупница

Има съмнения за случай на новия хепатит у нас. Това съобщи пред NOVA  доц . Атанас Мангъров. Пробата е на 4-годишно дете, което е лекувано в столичната Инфекциозна болница.

Става дума дете от Дупница. То е имало грипоподобни симптоми и е било прието в местната болница. При направените му изследвания са установени завишени чернодробни показатели и детето е било преместено за лечение в София. Проби за изследване са направени и в Центъра по заразни и паразитни болести. Странното е, че не е установен нито един от познатите досега хепатити, именно оттам идват съмненията, че най-вероятно 4-годишното дете е заразено с т. нар. „мистериозен хепатит”.

„В болницата в Дупница му поставят диагноза бронхопневмония, правят му един куп изследвания, при които се установява, че детето има завишени стойности на чернодробните ензими. То нито е имало жълтеница, не е било в някакво особено състояние”, казва доц . Мангъров.

Впоследствие детето е прието в Инфекциозна болница в София, а при направените му допълнителни изследвания не е установен нито един от познатите в медицината хепатити.

Симптомите били като на грип – температура, секрети от носа, кашлица, общо неразположение, но не е имало типичните за един хепатит симптоми. Детето престояло в болницата около 5-6 дни. Според доц. Мангъров с подобна симптоматика са били и голяма част от случаите на т. нар. „мистериозен хепатит”. 

„Преди месец и половина-два имахме друго такова дете, което също беше изписано като хепатит с неуточнена етиология. Не знаем кой е точно причинителят на този хепатити”, подчерта доцентът. От Центъра по заразни и паразитни болести обясниха, че няма опасност от епидемия. 

4-годишният пациент е изписан за домашно лечение, предстоят му и ще изследвания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Георги
    Звездомира, доц. Мангъров от кога стана директор на НЦЗПБ? Или гледаш в бъдещето :)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари