Десислава Танева: Евтаназията продължава!

0
Поискала съм становище и от ЕК за всички действия, които прилагаме за ликвидиране на африканската чума
Поискала съм становище и от ЕК за всички действия, които прилагаме за ликвидиране на африканската чума Снимка: БГНЕС / Архив

Поискала съм становище и от ЕК за всички действия, които прилагаме за ликвидиране на африканската чума по свинете и ограничаване на нейните щети.

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в сутрешния блок на бТВ.

„Взели сме становище от европейските власти и от научната общност и от ветеринарния орган, който на практика прилага мерките“, посочи тя.

На въпрос защо във ферма в Голямо Враново още има живи животни, след като е започнала евтаназията във всички засегнати райони от африканската чума Танева посочи: „Правилата важат за всички. Продължава евтаназията на животни. Пробите са повече от една и са доказани в национална лаборатория“.

„Не се базираме само на една проба. От началото, когато беше установено заболяването в тази ферма, до сега са евтаназирани близо 13 000 животни. Продължава евтаназията“, добави тя.

„Директивата от 2002 година дава възможност за дерогация при епизоотии, но не говорим за африканска чума, а при условия на отделна биосигурност и изолиране на производствени помещения и нива на достъп и биосигурност за неевтанизиране. Това е изключение, но ние сме убедени, че няма как да се приложи. Писахме писмо до ЕК по отношение на засегнатия свинекомплекс с питане дали това изключение би било приложимо и получихме отрицателно становище“, каза още тя.

По думите ѝ според помощните мисии на експертите на Европейската комисия по АЧС няма отделни нива на биосигурност на отделните помещение и не може да се приложи дерогация.

„Категорично не можем да взимаме ние решението за дерогация. И да можехме, в условията на това заболяване в цяла Европа всички действия, които всички страни прилагат, са по стратегия за АЧС, приета 2015 г. Пристигат помощни комисии за ревизия на мерките. Ние сме променяли мерките, но една държава не може да вземе самостоятелно решение по отношение на мерките, защото се касае обща европейска стратегия за ЕС от 2015 г. Не сме ги измислили ние тези мерки. Те са най-тежки за всички епизоотии, защото това заболяване е единственото, което е влязло в ЕС и за което няма ваксина и лечение", допълни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари